Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ακροδεξιάς στη Στοκχόλμη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ακροδεξιάς στη Στοκχόλμη

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας έπειτα από επίθεση με τρεις τραυματίες, σε συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Αριστερό Κόμμα και οι Πράσινοι

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα Σάββατο στη Στοκχόλμη μετά το κάλεσμα του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας να διαμαρτυρηθούν κατά της βίας της Ακροδεξιάς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη σε θέατρο στο Γκουμπέγκεν, νότιο προάστιο της σουηδικής πρωτεύουσας, όπου διεξαγόταν συνέδριο το οποίο περιγράφηκε ως «αντιφασιστική εκδήλωση», και διοργανώθηκε από το Αριστερό Κόμμα και τους Πράσινους.

Επίθεση «ομάδας ναζί»

Σύμφωνα με την αντιφασιστική οργάνωση Expo, η οποία είχε προσκληθεί εκεί για να κάνει παρουσίαση, «ομάδα ναζί» εισήλθε στο φουαγιέ λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, έριξε καπνογόνα μέσα στην αίθουσα και επιτέθηκε σε ανθρώπους που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Σήμερα έως και 600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το ίδιο θέατρο – σύμφωνα με αστυνομικό που βρισκόταν στο σημείο και ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο – για να διαδηλώσουν και να εκφράσουν την οργή τους.

Η κατάσταση «είναι σοβαρή όταν ακροδεξιές ομάδες αρχίζουν να επιτίθενται στον ανοιχτό διάλογο», δήλωσε ενώπιον του πλήθους η Νούσι Νταντγκοστάρ, επικεφαλής του Αριστερού Κόμματος.

Παιδιά ήταν παρόντα στο θέατρο την Τετάρτη και θα μπορούσαν να είχαν τραυματιστεί τόνισε, ενώ το πλήθος φώναζε το σύνθημα No pasaran! (Δεν θα περάσουν!). «Ολα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μεγαλώνουν σε μια ασφαλή χώρα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα μείνουμε ενωμένοι», πρόσθεσε.

Τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης (οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι) ήταν επίσης παρόντα.

«Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία»

«Νέο όριο παραβιάστηκε την Τετάρτη», δήλωσε η Μαγκνταλένα Αντερσον, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών ενώπιον των διαδηλωτών.

Θέλουν να «βάλουν τέλος στον δημοκρατικό διάλογο. Αυτό που δεν χωράει στο αυταρχικό τους πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρχει», πρόσθεσε. «Κάθε μέρα θα υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία μας».

Τρεις τραυματίες

Μετά την επίθεση την Τετάρτη, τρεις άνθρωποι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Το να επιτίθεται κάποιος σε συγκέντρωση όπου οι άνθρωποι ετοιμάζουν μπριός, πίνουν καφέ και οργανώνουν ένα συνέδριο… είναι τρομακτικό και ανησυχητικό», δήλωσε η Ανίκα Αντερσον,  63χρονη εργαζόμενη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή