Λετονία: Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μετατρέψουν τα υπόγεια σε καταφύγια

Λετονία: Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να μετατρέψουν τα υπόγεια σε καταφύγια

Οι Αρχές φοβούνται ότι η χώρα μπορεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων στόχων της Μόσχας, σε περίπτωση νίκης στην Ουκρανία

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αρχές της Λετονίας, η οποία συνορεύει στα ανατολικά με τη Ρωσία, κάλεσαν τους πολίτες να μετατρέψουν τα υπόγεια των σπιτιών τους σε αντιεροπορικά καταφύγια, εν μέσω φόβων ότι η χώρα μπορεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων στόχων της Μόσχας, σε περίπτωση νίκης στην Ουκρανία.

Με αφορμή την παραδοσιακή εθνική ημέρα καθαρισμού της χώρας το Σάββατο, ο δήμαρχος της Ρίγα, ο Βίλνις Κίρσις, προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν τα υπόγεια στα σπίτια τους ώστε να μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταφύγια αν κριθεί αναγκαίο.

«Προτρέπουμε όλο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια του μεγάλου καθαρισμού, αλλά και στη συνέχεια, να φροντίσετε ώστε τα υπόγειά σας να μπορούν να χρησιμεύσουν ως καταφύγια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε πως «οι δημοτικοί υπάλληλοι θα φροντίσουν τα υπόγεια που ανήκουν στην πόλη».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της λετονικής πρωτεύουσας, Γκιντς Ρέινσονς, δήλωσε ότι «τα υπόγεια δημοσίων κτιρίων, σχολείων, γηροκομείων, νοσοκομείων και δημαρχείων θα ελεγχθούν από τις Αρχές, οι οποίες θα τα προετοιμάσουν ώστε να κρυφθούν άνθρωποι σε αυτά, σε περίπτωση επίθεσης».

«Εχουμε την πρόθεση να ετοιμάζουμε περίπου εκατό καταφύγια για προστασία από βόμβες κάθε μήνα, έως το τέλος της χρονιάς», δήλωσε στο δίκτυο TV24.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, η πρωθυπουργός της Λετονίας Εβίκα Σίλινα προειδοποίησε για τον κίνδυνο απρόβλεπτων ενεργειών από τη Ρωσία, την οποία συνέκρινε σε αυτή τη συγκυρία με «έναν αλκοολικό ή έναν τοξικομανή».

Η Λετονία, πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ενωσης και σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μοιράζεται σύνορα 214 χλμ. με τη Ρωσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή