Η Ουκρανία αποσύρεται από χωριά του Ντονέτσκ

Η Ουκρανία αποσύρεται από χωριά του Ντονέτσκ

Σε τακτική υποχώρηση από τρία χωριά στο Ντονέτσκ προχώρησε η Ουκρανία, επικαλούμενη έλλειψη πυρομαχικών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία αναγκάστηκε να προβεί σε τακτική υποχώρηση από τρία χωριά στο Ντονέτσκ, εν μέσω της εντεινόμενης ρωσικής πίεσης στην περιοχή και της αργής ροής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, Ολεξάντρ Σίρκσιι, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι οι δυνάμεις του Κιέβου μετακινήθηκαν για «να διαφυλάξουν τη ζωή και την υγεία των στρατευμάτων μας».

Ο Σίρσκιι επικαλέστηκε τις μειωμένες προμήθειες της Ουκρανίας, απέναντι στις καλύτερα εξοπλισμένες ρωσικές δυνάμεις.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισήμανε τον αργό ρυθμό με τον οποίο οι σύμμαχοι παραδίδουν τη στρατιωτική βοήθεια που έχουν υποσχεθεί, τονίζοντας την ανάγκη για ταχύτητα, ώστε να μπορέσει το Κίεβο να κρατήσει τις θέσεις του και να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη καλοκαιρινή επίθεση της Ρωσίας.

«Περιμένουμε ακόμη τις προμήθειες», ανέφερε ο Ζελένσκι σε δήλωσή του την Κυριακή, προσθέτοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται επειγόντως όπλα ώστε να μπορέσει να «αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης».

Υποστήριξη από τους συμμάχους

Οι ΗΠΑ ενέκριναν τελικά πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολ. για το Κίεβο την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το αν αυτό είναι πλέον αρκετό για να αλλάξει η δυναμική υπέρ της Ουκρανίας, καθώς έπειτα από έξι μήνες καθυστερήσεων, οι δυνάμεις του Κιέβου υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις.

Ενώ η Ρωσία, ενισχυμένη από προμήθειες που λαμβάνει από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, σημείωσε εδαφικά κέρδη.

Η Ουκρανία χρειάζεται επίσης ισχυρότερη πολιτική υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους της, ανέφερε ο Ζελένσκι, ζητώντας ισχυρό μήνυμα ότι το Κίεβο ανήκει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον το καλοκαίρι.

Πλήρης ο ρωσικός έλεγχος σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ;

Η κατάσταση επιδεινώθηκε για τα ουκρανικά στρατεύματα την τελευταία εβδομάδα, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να διασπάσει τη γραμμή του μετώπου.

Η Μόσχα σχεδιάζει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και έχει επικεντρώσει τις επιθέσεις της κοντά στην Αβντίεβκα, την οποία οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν κατέλαβαν τον Φεβρουάριο, και στην Τσάσιβ Γιαρ.

Στη νότια Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις γύρω από το Ρομπότινε και το Βερμπόβε, τις οποίες το Κίεβο ανακατέλαβε από τους εισβολείς το 2023.

Ωστόσο, τα ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να σημειώσουν κάποια κέρδη στο πεδίο της μάχης, προελαύνοντας κοντά στο χωριό Βελετένσε και αποκτώντας τον έλεγχο του νησιού Νέστριχα στον ποταμό Ντνίπρο στην περιοχή Χερσώνα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT