Συνάντηση Φιντάν με Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία

Συνάντηση Φιντάν με Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία

Η συνάντηση των δύο αξιωματούχων γίνεται μόλις μερικές ημέρες μετά την αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν πραγματοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν στο Ριάντ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στη συνάντηση των δύο, ο Μπλίνκεν ζήτησε «να καταβληθούν προσπάθειες για να πεισθεί η Χαμάς να αποδεχθεί πρόταση κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι». 

Με βάση τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Χακάν Φιντάν φέρεται να τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι «η σφαγή στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό» και ότι «πρέπει να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα». Κατά τη συνάντηση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αξιολογήθηκε η τελευταία κατάσταση στην Ουκρανία και συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των αξιωματούχων γίνεται μόλις μερικές ημέρες μετά την αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μπλίνκεν έφθασε σήμερα, Δευτέρα, στη Σαουδική Αραβία, τον πρώτο σταθμό σε ένα ευρύτερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή, όπου έχει συναντήσεις με ανώτερους Αραβες αξιωματούχους. Στις συζητήσεις αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο η κατάσταση στη Γάζα. 

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα μεταβεί στο Ισραήλ αργότερα αυτή την εβδομάδα, όπου αναμένεται να πιέσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει τα συγκεκριμένα και απτά βήματα για να βελτιώσει την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή