Οι ΥΠΕΞ της Βαλτικής «βλέπουν» κινδύνους αεροπορικών δυστυχημάτων λόγω… ρωσικών παρεμβολών

Οι ΥΠΕΞ της Βαλτικής «βλέπουν» κινδύνους αεροπορικών δυστυχημάτων λόγω… ρωσικών παρεμβολών

Οι υπουργοί Εξωτερικών Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας υπογράμμισαν τους κινδύνους που εγκυμονούν για την αεροπλοΐα οι ρωσικές παρεμβολές στα συστήματα πλοήγησης στην ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας υπογράμμισαν τους κινδύνους που εγκυμονούν για την αεροπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας οι ρωσικές παρεμβολές στα συστήματα πλοήγησης (GPS jamming).

Την περασμένη Πέμπτη και την περασμένη Παρασκευή, δύο πτήσεις της φινλανδικής Finnair που είχαν απογειωθεί από το Ελσίνκι με προορισμό την Εσθονία, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στη Φινλανδία καθώς δεν μπορούσαν να πλοηγηθούν με ασφάλεια λόγω τέτοιου τύπου παρεμβολών.

«Αν κάποιος σβήσει τα φώτα σας ενώ οδηγείτε τη νύχτα, αυτό θα είναι επικίνδυνο. Τα πράγματα στην περιοχή της Βαλτικής, κοντά στα ρωσικά σύνορα, γίνονται πλέον πολύ επικίνδυνα», δήλωσε, μιλώνας στους Financial Times, ο Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας.

«Θεωρούμε ότι αυτό που συμβαίνει με τα συστήματα πλοήγησης αποτελεί μέρος των εχθρικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας και σίγουρα θα το συζητήσουμε με τους συμμάχους μας. Τέτοιες ενέργειες συνιστούν μορφή υβριδικής επίθεσης, αποτελούν απειλή για τον λαό και την ασφάλειά μας και δεν θα τις ανεχθούμε», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, Μάργκους Τσάκνα.

Συνολικά χιλιάδες πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας έχουν επηρεαστεί τους τελευταίους μήνες από παρεμβολές στα συστήματα GPS, όπως αναφέρουν οι FT. Αξιωματούχοι από την περιοχή της Βαλτικής υποστηρίζουν ότι πολλές από αυτές τις παρεμβολές προήλθαν από jammers/παρεμβολείς σημάτων που εκπέμπουν «παράσιτα» από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, μια περιοχή δηλαδή που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο ο οποίος δεν κατονομάζεται, η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί, κατά αυτόν τον τρόπο, να προστατεύσει το Καλίνινγκραντ από ενδεχόμενες επιθέσεις ουκρανικών drones. Το GPS jamming ωστόσο, το οποίο ανήκει στον χώρο των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού πολέμου/electronic warfare, επηρεάζει συνολικά τα συστήματα πλοήγησης στην περιοχή της δράσης του, όχι μόνο τα στρατιωτικά αλλά και τα πολιτικά/εμπορικά.  

«Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη αυτά τα περιστατικά. Οι δικοί μας αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επαφή με συναδέλφους σε άλλες χώρες», σημειώνει η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Μπάιμπα Μπράζε.  

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT