Ευρωπαϊκή Ενωση: Υπερβολικά τα ελλείμματα σε 11 χώρες

Ευρωπαϊκή Ενωση: Υπερβολικά τα ελλείμματα σε 11 χώρες

Η Κομισιόν θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν θα κινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις. Χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία ζητούν να εξαιρεθούν από πιθανές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ιταλία, πρόκειται να μπουν στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υπερβολικές κρατικές δαπάνες όταν τεθούν φέτος σε ισχύ οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.

Αυτές οι χώρες «έκλεισαν» την περσινή χρονιά με δημοσιονομικά ελλείμματα που ξεπερνούσαν το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν πρόκειται να αποφασίσει τον ερχόμενο Ιούνιο εάν θα κινήσει τις λεγόμενες διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις. Οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα, εάν δεν διορθώσουν την πορεία τους.

Η Γαλλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, των οποίων τα ελλείμματα υπερβαίνουν το 3%, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο κυρώσεων, όπως αναφέρουν οι FT, με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες, η ισχύς των οποίων είχε ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα εφαρμόζεται εκ νέου.

Χώρες όπως η Ισπανία και η Τσεχία υποστηρίζουν ότι το έλλειμμά τους πρόκειται να επανέλθει στο 3%, ή και χαμηλότερα, φέτος.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, ζητούν να εξαιρεθούν από τις όποιες κυρώσεις, υποστηρίζοντας ότι τα ελλείμματά τους αυξήθηκαν λόγω αμυντικών δαπανών, η αύξηση των οποίων προήλθε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Πολωνία έχει τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, δαπάνες που είναι υψηλότερες ακόμη και από εκείνες των ΗΠΑ. Αυτή είναι μια εξαιρετική κατάσταση που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αξιολόγηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», δήλωσε, μιλώντας στους Financial Times, ο υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, Αντρέι Ντομάνσκι.

Η Πολωνία παρουσίασε έλλειμμα άνω του 5% το 2023, με το 3,9% του ΑΕΠ της να πηγαίνει στην άμυνα.

Με πληροφορίες από FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή