Το Ισραήλ φοβάται ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ για τον Νετανιάχου

Το Ισραήλ φοβάται ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ για τον Νετανιάχου

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο φέρεται επίσης να επεξεργάζεται ενδεχόμενα εντάλματα και για αξιωματούχους της Χαμάς, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας για κατηγορίες που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα

Παράλληλα, σύμφωνα με πέντε Ισραηλινούς και ξένους αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times, το ΔΠΔ φέρεται επίσης να επεξεργάζεται ενδεχόμενα εντάλματα και για αξιωματούχους της Χαμάς

Εαν η διαδικασία όντως προχωρήσει, τότε Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες για παρεμπόδιση παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και για υπερβολικά σκληρή απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι μεταξύ εκείνων που θα μπορούσε να περιλαμβάνεται σε ένταλμα. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές το ποιοι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν από τη Χαμάς.  

Οι Ισραηλινοί και ξένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν αυτή τη στιγμή σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία. Οποιαδήποτε εντάλματα πάντως θα απαιτούσαν την έγκριση της επιτροπής δικαστών και δεν θα οδηγούσαν απαραίτητα σε δίκη ή ακόμη και σε άμεση σύλληψη των κατηγορούμενων. 

Το γραφείο του Νετανιάχου, όπως και το ΔΠΔ, δεν έχουν σχολιάσει το θέμα. Ωστόσο, με ανάρτησή του την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους όλων των δημοκρατιών που μάχονται την άγρια τρομοκρατία και την αλόγιστη επιθετικότητα».

«Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ να υπονομεύσει το εγγενές δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Η απειλή να συλληφθούν οι στρατιώτες και οι αξιωματούχοι της μοναδικής δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής και του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο είναι εξοργιστική. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτήν», δήλωσε. 

Ο Νετανιάχου δεν εξήγησε τι τον ώθησε να κάνει αυτή τη δήλωσή, αλλά γενικά θεωρείται ότι απάντησε σε εικασίες που διακινούνται στον ισραηλινό Τύπο σχετικά με τα εντάλματα σύλληψης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT