Politico: Προ των πυλών έρευνα της Ε.Ε. σε Facebook – Instagram για τον έλεγχο περιεχομένου

Politico: Προ των πυλών έρευνα της Ε.Ε. σε Facebook – Instagram για τον έλεγχο περιεχομένου

Οι δύο πλατφόρμες της Meta θα διερευνηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κανόνων ελέγχου του περιεχομένου τους

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Facebook και το Instagram θα διερευνηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για ενδεχόμενες παραβιάσεις των κανόνων ελέγχου του περιεχομένου τους, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που επικαλείται το Politico που εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις ακόμα και σήμερα. 

Οι έρευνες είναι πιθανό να εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στη διαχείριση διαφημίσεων από τη Meta – ιδίως των πολιτικών. Στόχος είναι να εξεταστούν πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί ψηφιακών υπηρεσιών (DSA), όπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Πρόσφατα, το Politico είχε μεταδώσει πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μία ρωσική εκστρατεία που αποσκοπεί στο να επηρεάσει τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Η ρωσική καμπάνια προωθεί θέσεις υπέρ του Κρεμλίνου με διαφημίσεις που αγοράζονται από ψεύτικα προφίλ. 

Πλατφόρμες όπως το Facebook έχουν κληθεί να διασφαλίσουν ότι θα ενημερώνουν τους χρήστες τόσο για πολιτικές διαφημίσεις όσο και για βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν αλλοιωθεί από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 6-9 Ιουνίου για να εκλέξουν τους νέους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου, οι οποίοι θα καθορίσουν την ατζέντα του μπλοκ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. ανησυχούν για μια έξαρση της ρωσικής ανάμειξης που θα μπορούσε να επηρεάσει τις απόψεις των ψηφοφόρων. Πρόσφατα, Γάλλος υπουργός προειδοποιούσε ότι η χώρα του «κατακλύζεται από προπαγάνδα».

Μόλις τον περασμένο μήνα η Ε.Ε. ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τους αλγόριθμους, τα deepfakes, το νέο μοντέλο συνδρομής χωρίς διαφημίσεις της Meta, την εφαρμογή Threads και τον τρόπο με τον οποίο περιορίζει την ορατότητα ορισμένων λογαριασμών ή αναρτήσεων (το λεγόμενο shadow banning).

Ο εκπρόσωπος της Meta, Μπεν Γουάλτερς διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι η εταιρεία διαθέτει μία τυποποιημένη διαδικασία για τον εντοπισμό και τον περιορισμό των κινδύνων στις πλατφόρμες της.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να τους παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο αυτό», δήλωσε.

Το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. εποπτεύει τον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες συμμορφώνονται με τους ψηφιακούς κανόνες που τις υποχρεώνουν να λαμβάνουν μέτρα για το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο.

Σε περίπτωση παράβασης, οι εταιρείες κινδυνεύουν ακόμα και με αναστολή ορισμένων λειτουργιών τους επί ευρωπαϊκού εδάφους, και πρόστιμα που μπορεί να αγγίξουν το 6% των παγκόσμιων εσόδων τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή