Στόλτενμπεργκ: Μονοπάτι χωρίς επιστροφή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Μονοπάτι χωρίς επιστροφή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε σίγουρος ότι η βοήθεια προς το Κίεβο θα αυξηθεί το προσεχές διάστημα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποτυχία των συμμαχικών δυνάμεων να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους για ενίσχυση της αμυντικής στήριξης της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του, στο Κίεβο. Ωστόσο, εμφανίστηκε βέβαιος για την ένταξη της Ουκρανίας στη βορειοατλαντική συμμαχία αλλά και για την αύξηση των όπλων και των πυρομαχικών που καταφθάνουν στη χώρα το προσεχές διάστημα. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επαφές τόσο με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με βουλευτές, καθώς επισκέφθηκε το κοινοβούλιο. Επρόκειτο για την τρίτη και ενδεχομένως τελευταία επίσκεψή του στο Κίεβο από τη ρωσική εισβολή το 2022 και πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη φάση για τη μάχη που δίνουν οι Ουκρανοί στα ανατολικά με τις ρωσικές δυνάμεις. Ηδη άλλωστε τα ρωσικά στρατεύματα φαίνεται να κρατούν δυνάμεις, λόγω και της έλλειψης αποφασιστικών κινήσεων ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού από τους δυτικούς συμμάχους.

«Θα είμαι πολύ ειλικρινής απέναντι στον πρόεδρο Ζελένσκι για το γεγονός ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους, τους τελευταίους μήνες» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε κοινές δηλώσεις του με τον Ουκρανό πρόεδρο.

«Οι ΗΠΑ δαπάνησαν έξι μήνες για να εγκρίνουν το σχετικό πακέτο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν έχουν ακόμα παραδώσει τα πυρομαχικά, που έχουν υποσχεθεί. Αλλά πλέον είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα αλλάξουν» είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε συγκεκριμένα το πακέτο που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ήδη υπεγράφη από τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ σημείωσε την πρόθεση της Γερμανίας να αποστείλει Patriot προκειμένου να ενισχύσει την αεράμυνα της Ουκρανίας αλλά και τη σχετική βοήθεια που θα παράσχει η Ολλανδία. Πρόσθεσε ότι αναμένει και νέες δεσμεύσεις από άλλους νατοϊκούς συμμάχους. «Αυτό θα κάνει τη διαφορά καθώς η έλλειψη στήριξης ήδη έκανε διαφορά επί του εδάφους» επισήμανε.

«Η Μόσχα δεν μπορεί να κερδίσει»

Ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έστρεψε σε άλλο σημείο τα πυρά του εναντίον της Μόσχας λέγοντας ότι «θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κερδίσει και ότι δεν πρέπει να αναμένει ότι το ΝΑΤΟ θα παραδοθεί».

Αλλωστε, σημείωσε παράλληλα, ότι «η δικαιωματική θέση της Ουκρανίας είναι εντός του ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα γίνει μέλος του». «Η δουλειά που κάνουμε τώρα, σας θέτει σε ένα μη αναστρέψιμο μονοπάτι προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ, επομένως όταν έρθει η στιγμή, η Ουκρανία θα γίνει αμέσως μέλος της συμμαχίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Προσβλέπω στην ημέρα που η ουκρανική σημαία θα κυματίζει στην έδρα του ΝΑΤΟ» κατέληξε ο Γενς Στόλτεμπεργκ προσθέτοντας πάντως ότι αυτό δεν θα συμβεί στην επόμενη σύνοδο της βορειοατλαντικής συμμαχίας, στις 9-11 Ιουλίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή