Σουηδία: Αστυνομικοί διέρρεαν απόρρητες πληροφορίες σε μέλη συμμοριών με τα οποία είχαν ερωτική σχέση

Σουηδία: Αστυνομικοί διέρρεαν απόρρητες πληροφορίες σε μέλη συμμοριών με τα οποία είχαν ερωτική σχέση

«Δεν μπορεί να μου περάσει από το μυαλό η ιδέα ότι μαφιόζικες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να διεισδύσει κανείς στην αστυνομία», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του, έπειτα από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Dagens Nyheter (DN), ότι αστυνομικοί διέρρευσαν πληροφορίες σε μέλη συμμοριών, με τα οποία είχαν ερωτική σχέση.

Η σκανδιναβική χώρα βρίσκεται στο έλεος ενός πολέμου συμμοριών, για τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών, ο οποίος έφθασε σε πρωτόγνωρο επίπεδο στα τέλη του 2023.

Η αντίδραση του επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης ακολουθεί μια δημοσιογραφική έρευνα που διεξήγαγε η εφημερίδα DN, η οποία αποκάλυψε ότι μέλη της αστυνομίας που είχαν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με τις συμμορίες τις διέρρεαν στους εγκληματίες.

Σουηδία: Αστυνομικοί διέρρεαν απόρρητες πληροφορίες σε μέλη συμμοριών με τα οποία είχαν ερωτική σχέση-1
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον. Φωτογραφία: AP

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αστυνομικοί αλλά και εργαζόμενοι στην αστυνομία διατηρούσαν σχέση με αυτά τα πρόσωπα.

Σύμφωνα με την DN, σε τέσσερις περιπτώσεις, αυτές οι διαρροές προκάλεσαν αντίποινα, που έφθασαν έως τον φόνο.

Τουλάχιστον 30 αστυνομικοί υπάλληλοι υποχρεώθηκαν να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους, καθώς θεωρήθηκαν «κίνδυνοι για την ασφάλεια», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Εγκληματίες είχαν ξεκινήσει, με στρατηγικό τρόπο, «σεξουαλικές σχέσεις με αστυνομικούς», τους οποίους είχαν προεπιλέξει, γράφει η DN.

«Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε»

Πρόκειται για «πολύ ανησυχητικές πληροφορίες», δήλωσε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ο Ουλφ Κρίστερσον, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο να χαθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

«Είναι πολύ σοβαρό και εμείς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε.

«Δεν μπορεί να μου περάσει από το μυαλό η ιδέα ότι μαφιόζικες μέθοδοι χρησιμοποιούνται για να διεισδύσει κανείς στην αστυνομία», τόνισε ο Κρίστερσον.

Στα μέσα Απριλίου, η χώρα ήταν σε κατάσταση σοκ μετά τον θάνατο από πυρά ενός πατέρα, παρουσία του γιου του, σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης. Σουηδικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι δολοφονήθηκε επειδή αντιπαρατέθηκε με μια εγκληματική συμμορία.

Οι συμμορίες στρατολογούν μεταξύ άλλων νέους, ορισμένοι εκ των οποίων ηλικίας 12 ετών, που δεν είναι ποινικά υπεύθυνοι, για να προβούν σε εγκληματικές ενέργειες.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT