Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Επιθέσεις κατά της Ουκρανίας με πυραύλους της Βόρειας Κορέας

Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Επιθέσεις κατά της Ουκρανίας με πυραύλους της Βόρειας Κορέας

Επιβεβαιώνονται θραύσματα πυραύλων βορειοκορεατικής προέλευσης κατά παράβαση των κυρώσεων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θραύσματα πυραύλου που έπληξε το Χάρκοβο στις 2 Ιανουαρίου ήταν από βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο σειράς Hwasong-11, επιβεβαιώνουν οι παρατηρητές κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών σε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε έκθεση που αποκάλυψε το Reuters τη Μεγάλη Δευτέρα.

Στην έκθεση 32 σελίδων, οι παρατηρητές των κυρώσεων του ΟΗΕ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «τα συντρίμμια που ανακτήθηκαν από έναν πύραυλο που προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας στις 2 Ιανουαρίου 2024 προέρχονται από έναν πύραυλο της σειράς Hwasong-11 της ΛΔΚ» και παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Β. Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα, γνωστή επισήμως ως ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας), τελεί υπό κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα βαλλιστικούς πυραύλους και τα πυρηνικά της προγράμματα από το 2006 και τα μέτρα αυτά έχουν ενισχυθεί με τα χρόνια.

Δεν ήταν ρωσικής κατασκευής

Τρεις παρατηρητές κυρώσεων ταξίδεψαν στην Ουκρανία αυτόν τον μήνα για να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια και δεν βρήκαν στοιχεία ότι ο πύραυλος κατασκευάστηκε από τη Ρωσία: «Δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν ανεξάρτητα από πού εκτοξεύτηκε ο πύραυλος, ούτε από ποιον».

«Οι πληροφορίες για την τροχιά που δόθηκαν από τις ουκρανικές αρχές δείχνουν ότι εκτοξεύτηκε εντός του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», έγραψαν σε έκθεση με ημερομηνία της 25ης Απριλίου προς την επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Βόρεια Κορέα.

Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ: Επιθέσεις κατά της Ουκρανίας με πυραύλους της Βόρειας Κορέας-1

«Μια τέτοια τοποθεσία, εάν ο πύραυλος βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, πιθανότατα θα υποδείκνυε προμήθεια από Ρώσους», είπαν, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν παραβίαση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Βόρεια Κορέα το 2006.

Οι αποστολές της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη στη Νέα Υόρκη δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της έκθεσης των παρατηρητών των κυρώσεων.

Πηγή: Reuters, Ukrinform

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT