Νετανιάχου για ΔΠΔ: «Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας» η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης

Νετανιάχου για ΔΠΔ: «Σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας» η πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης

«Καμία απόφαση, ούτε στη Χάγη ούτε οπουδήποτε αλλού, δεν θα βλάψει την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου», διαμήνυσε την Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας» έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφορικά με το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος Ισραηλινών αξιωματούχων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Η πιθανότητα να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου, εναντίον διοικητών των IDF και κρατικών αξιωματούχων, αποτελεί σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας», δήλωσε την Τρίτη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε δε πως καμία απόφαση δεν θα εμποδίσει την επίτευξη των ισραηλινών στόχων, στους οποίους περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των ομήρων και η συντριβή της Χαμάς.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Καμία απόφαση, ούτε στη Χάγη ούτε οπουδήποτε αλλού, δεν θα κάμψει την αποφασιστικότητά μας να επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου. Την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας, την πλήρη νίκη επί της Χαμάς και την υπόσχεση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) προτίθεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης τόσο για ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ισραήλ, όσο και για στελέχη της Χαμάς.

Εαν η διαδικασία προχωρήσει, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες για παρεμπόδιση παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και για υπερβολικά σκληρή απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Οι ισραηλινές πηγές δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι μεταξύ εκείνων που θα μπορούσε να περιλαμβάνεται σε ένταλμα. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές το ποιοι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν από τη Χαμάς.

Με ανάρτησή του την Παρασκευή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους όλων των δημοκρατιών που μάχονται την άγρια τρομοκρατία και την αλόγιστη επιθετικότητα».

«Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα δεχθεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του ΔΠΔ να υπονομεύσει το εγγενές δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Η απειλή να συλληφθούν οι στρατιώτες και οι αξιωματούχοι της μοναδικής δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής και του μοναδικού εβραϊκού κράτους στον κόσμο είναι εξοργιστική. Δεν θα υποκύψουμε σε αυτήν», δήλωσε. 

Επισημαίνεται πως το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT