Η σκιά της ρωσικής κατασκοπείας πάνω από μία βίλα στη Χαλκιδική

Η σκιά της ρωσικής κατασκοπείας πάνω από μία βίλα στη Χαλκιδική

Η υπόθεση ενός άνδρα με καταγωγή από τη Ρωσία που ζούσε με τη σύζυγό του στη Χαλκιδική και οι υποψίες των αρχών για διασύνεσή του με την στρατιωτική υπηρεσία GRU

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπόθεση ενός άνδρα με καταγωγή από τη Ρωσία που ζούσε στη Χαλκιδική και τις υποψίες των αρχών για διασύνεσή του με την στρατιωτική υπηρεσία GRU, επιχειρούν να διαφωτίσουν ο ρωσικός ερευνητικός ιστότοπος «The Insider» που μοιράστηκε τα ευρήματά του με τον ελληνικό ιστότοπο «inside story».

Ο Νικολάι Σαπόζνικοφ ασχολούνταν τις τελευταίες δεκαετίες με το εμπόριο όπλων για λογαριασμό της τσεχικής εταιρείας IMEX Group SRO. Γεννημένος το 1961, ο Νικολάι ταξίδευε από την Κασσάνδρα της Χαλκιδικής στις αγορές που ήταν σημαντικές για τους πελάτες του: τη Βουλγαρία, τη Γεωργία και την Ουκρανία. Ο ίδιος και η γυναίκα του, είχαν αγοράσει μια βίλα από Γερμανούς ιδιοκτήτες στη Νέα Σκιώνη το 2008, και πλέον αυτή ήταν η βάση του.

Σύμφωνα, ωστόσο την έρευνα, οι τσεχικές αρχές υποπτεύονται ότι από αυτή τη βίλα ο Νικολάι έδινε κρίσιμες πληροφορίες στη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία GRU για φορτία όπλων που ο ίδιος είχε μεσολαβήσει ώστε να πουληθούν σε εχθρούς της Ρωσίας.

Κάποια από αυτά τα φορτία δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, καθώς καταστράφηκαν σε εκρήξεις σε αποθήκες όπλων σε Βουλγαρία και Τσεχία και δύο φορές παραλίγο να δολοφονηθούν ο Βούλγαρος έμπορος όπλων Γκέμπρεφ, ο γιος του κι ένας συνεργάτης του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τσέχικες αρχές είχαν εξετάσει επανειλημμένα τον Σαπόζνικοφ για δύο εκρήξεις σε αποθήκες όπλων στη Μοραβία της Τσεχίας το 2014. Οι εκρήξεις αυτές έγιναν με δύο μήνες διαφορά το φθινόπωρο του 2014 και οδήγησαν στον θάνατο δύο ανθρώπων και ζημιές ενός δισεκατομμυρίου τσέχικων κορωνών. Οι αρχές το 2022 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Σαπόζνικοφ και η σύζυγός του τροφοδοτούσαν τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών του στρατού με πληροφορίες για τον εργοδότη τους, την τσέχικη εταιρεία όπλων IMEX Group SRO, διευκολύνοντας τις πράξεις δολιοφθοράς στην Τσεχία. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές στις επανειλημμένες καταθέσεις τους.

Ενα από τα στοιχεία που παραξένεψαν τους Τσέχους ερευνητές ήταν ότι ο μισθός του πωλητή όπλων που έπαιρνε ο Σαπόζνικοφ προσέγγιζε τις 12.500 κορώνες τον μήνα, δηλαδή κάπου 608 ευρώ. Πώς ήταν δυνατόν λοιπόν να έχει σπίτι 320 τετραγωνικών, σε οικόπεδο 4,3 στρεμμάτων στη Χαλκιδική, δύο σπίτια στην Τσεχία και καταθέσεις μαζί με τη σύζυγό του, Ελενα σε Τσεχία, Ελλάδα και Ελβετία (Credit Suisse) και να ζει χωρίς να επιβαρύνει τους λογαριασμούς αυτούς; 

Εν τέλει, στις 29 Απριλίου 2024 η τσέχικη αστυνομία αποφάσισε να αρχειοθετήσει την υπόθεση των εκρήξεων στις αποθήκες όπλων της IMEX, αναφέροντας ότι «η αστυνομία θεωρεί ότι έχει αποδειχθεί ότι οι εκρήξεις και στις δύο αποθήκες έγιναν από αξιωματικούς της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU. Το κίνητρο ήταν να εμποδιστούν οι αποστολές όπλων και πυρομαχικών σε περιοχές όπου ο ρωσικός στρατός διεξήγαγε τις επιχειρήσεις του. Η τσέχικη αστυνομία βάζει την υπόθεση στο αρχείο, επειδή η Μόσχα δεν δείχνει θέληση να συνεργαστεί μαζί της».

Ο Σαπόζνικοφ είχε ήδη πεθάνει ξαφνικά τον Φεβρουάριο του 2024. Με την αναγγελία του θανάτου του, πολλές δυτικές υπηρεσίες θεώρησαν ότι θα μπορούσε και να μην έχει πεθάνει από φυσικά αίτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και επισήμως ο Σαπόζνικοφ έπαθε καρδιακή ανακοπή την υπόθεσή του ανέλαβε η κρατική ασφάλεια στον Πολύγυρο. Μάλιστα, οι ιστολογικές εξετάσεις διαρκούσαν ακόμα και μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Πάντως, το πιστοποιητικό θανάτου, που εκδόθηκε από ιδιώτη γιατρό της Θεσσαλονίκης με ημερομηνία 1 Μαρτίου 2024, αναφέρεται ως αιτία η καρδιακή ανακοπή. Η έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου του στην Ελλάδα δεν έχει κλείσει τυπικά, ακόμα και αν όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε φυσικό θάνατο από την υπετροφική καρδιά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT