Οι Ταλιμπάν θέλουν να κάνουν το Αφγανιστάν τουριστικό προορισμό

Οι Ταλιμπάν θέλουν να κάνουν το Αφγανιστάν τουριστικό προορισμό

Οι τουρίστες έχουν αρχίσει να επισκέπτονται τη χώρα, ενθαρρυμένοι από τον περιορισμό της βίας, τις αυξημένες αεροπορικές συνδέσεις με κόμβους όπως το Ντουμπάι και βέβαια την εμπειρία της διαμονής σε έναν εξαιρετικά ασυνήθιστο προορισμό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 30 άνδρες έχουν στριμωχτεί σε μια αίθουσα διδασκαλίας στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Πρόκειται για μια ομάδα φοιτητών ενός ινστιτούτου το οποίο διοικείται από τους Ταλιμπάν και εκπαιδεύει επαγγελματίες του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Πρόκειται για μια ετερόκλητη τάξη: οι μαθητές έχουν διάφορες ηλικίες, μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματική εμπειρία. Ωστόσο, είναι όλοι άνδρες καθώς στις Αφγανές γυναίκες απαγορεύεται να σπουδάσουν πέρα από την έκτη τάξη.

Οι Ταλιμπάν, που έχουν αναλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο 2022, συνεχίζουν γενικά να θεωρούνται παρίες στη διεθνή σκηνή, με την οικονομία της χώρας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και τις υποδομές να είναι ανεπαρκείς. Και όμως, οι ξένοι έχουν αρχίσει να επισκέπτονται τη χώρα, ενθαρρυμένοι από τον περιορισμό της βίας, τις αυξημένες αεροπορικές συνδέσεις με κόμβους όπως το Ντουμπάι και βέβαια την εμπειρία της διαμονής σε έναν εξαιρετικά ασυνήθιστο προορισμό.

Οι αριθμοί των τουριστών βέβαια δεν είναι μεγάλοι αλλά παρουσιάζουν σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Το 2021, το Αφγανιστάν επισκέφθηκαν 691 τουρίστες. Το 2022, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 2.300. Πέρυσι, επισκέφθηκαν 7.000 τουρίστες τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν θέλουν να κάνουν το Αφγανιστάν τουριστικό προορισμό-1
Αφγανοί εργάζονται στον κήπο του ανακαινισμένου παλατιού Darul Aman στην Καμπούλ. – Φωτ.: AP

Οι Ταλιμπάν θέλουν να κάνουν το Αφγανιστάν τουριστικό προορισμό-2
Αφγανοί βγάζουν selfies στο ανακαινισμένο παλάτι Darul Aman στην Καμπούλ. – Φωτ.: AP

Ο Μοχάμαντ Σαιντ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Τουρισμού στην Καμπούλ, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη αγορά ξένων επισκεπτών είναι η Κίνα λόγω της εγγύτητας και του μεγάλου πληθυσμού της. Το Αφγανιστάν εκτιμά ότι έχει επίσης πλεονεκτήματα σε σχέση με ορισμένους από τους γείτονές του. «Μου έχουν πει ότι δεν θέλουν να πάνε στο Πακιστάν επειδή είναι επικίνδυνο και δέχονται επιθέσεις. Το ίδιο μου έχουν πει και Ιάπωνες. Αυτό είναι καλό για εμάς», δήλωσε στο Associated Press ο Σαιντ. 

Βέβαια, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Η πρόσβαση σε βίζες είναι δύσκολη και δαπανηρή καθώς πολλές χώρες διέκοψαν τους δεσμούς τους με το Αφγανιστάν μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία. Οι αφγανικές πρεσβείες είτε έκλεισαν είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Ο Σαίντ παραδέχεται ότι υπάρχουν εμπόδια για την ανάπτυξη του αφγανικού τουρισμού, αλλά δήλωσε ότι συνεργάζεται με τα υπουργεία για να τα ξεπεράσει.

Απώτερος στόχος του Σαίντ είναι να υπάρχει βίζα κατά την άφιξη για τους τουρίστες, αλλά αυτό μπορεί να πάρει να πάρει ακόμα και χρόνια μέχρι να πραγματοποιηθεί. Παράλληλα, υπάρχουν προβλήματα με το οδικό δίκτυο, το οποίο είναι μισοασφαλτοστρωμένο ή ανύπαρκτο σε ορισμένα μέρη της χώρας, και οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τον αφγανικό εναέριο χώρο. Η Καμπούλ, ως πρωτεύουσα, έχει τις περισσότερες διεθνείς πτήσεις, αλλά κανένα αφγανικό αεροδρόμιο δεν έχει απευθείας δρομολόγια με μεγάλες τουριστικές αγορές όπως η Κίνα, η Ευρώπη ή η Ινδία.

Οι Ταλιμπάν θέλουν να κάνουν το Αφγανιστάν τουριστικό προορισμό-3
Αποψη της Καμπούλ – Φωτ.: AP

Παρά τις προκλήσεις αυτές, ο Σαίντ θέλει το Αφγανιστάν να αναπτύξει τις τουριστικές του δυνατότητες, μια φιλοδοξία που φαίνεται να υποστηρίζεται και από τους κορυφαίους ηγέτες των Ταλιμπάν, αλλά και απλούς πολίτες. Ο Σαμίρ Αχμαντζάι, για παράδειγμα, απόφοιτος της σχολής διοίκησης επιχειρήσεων, θέλει να ανοίξει ένα ξενοδοχείο, αλλά πιστεύει ότι πρέπει πρώτα να μάθει περισσότερα για τον τουρισμό. 

«Ακούνε ότι το Αφγανιστάν είναι οπισθοδρομικό, φτωχό και με πόλεμο. Εχουμε 5.000 χρόνια ιστορίας. Θα πρέπει να υπάρξει μια νέα σελίδα για το Αφγανιστάν», είπε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT