Ευρωεκλογές: «Αξιοποίησε την ψήφο σου, για να μην αποφασίσουν άλλοι για εσένα»

Ευρωεκλογές: «Αξιοποίησε την ψήφο σου, για να μην αποφασίσουν άλλοι για εσένα»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους 370 εκατομμύρια Ευρωπαίους ψηφοφόρους να μετάσχουν στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα καθορίσει τον επόμενο πενταετή θεσμικό κύκλο 

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ιστορική μνήμη επικαλείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να αυξήσει τη συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη δύναμη της ψήφου για τη διασφάλιση της δημοκρατίας.

Απομένουν πια σχεδόν πέντε εβδομάδες ως από τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τους 370 εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση να μετάσχουν στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα καθορίσει τον επόμενο πενταετή θεσμικό κύκλο.  

Για να ενημερώσει τους ψηφοφόρους και να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στις επικείμενες ευρωεκλογές (το 2019 έφθασε 50,66%), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της θεσμικής επικοινωνιακής του στρατηγικής.

Το σύνθημα απλό αλλά κρίσιμο για τη διασφάλιση της δημοκρατίας: «Αξιοποίησε την ψήφο σου. Για να μην αποφασίσουν άλλοι για εσένα».

«Η δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ. Η ψήφος όλων μετράει. Θα καθορίσει την κατεύθυνση της Ενωσής μας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα κρίνει σε ποια Ευρώπη θέλουμε να ζούμε», τόνισε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα σε ανακοίνωσή της. «Για να μην επιτρέψουμε σε άλλους να επιλέξουν για εμάς, θα πρέπει να ψηφίσουμε από τις 6- 9 Ιουνίου 2024», πρόσθεσε.

Η προεκλογική εκστρατεία των επόμενων πέντε εβδομάδων θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις, ψηφιακές διαφημίσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα παρουσιαστούν σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι να διασφαλίσει τον διάλογο, την ενότητα και την ενεργητικότητα των πολιτών, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί του.

«Η δημοκρατία είναι μια συλλογική ευθύνη – όχι μόνο έναντι μιας πολιτικής ιδέας ή ενός συγκεκριμένου σκοπού αλλά και μεταξύ μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Σε εποχές πόλωσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, είναι εύκολο να το ξεχνά κανείς αυτό. Η εκστρατεία μας έχει ως στόχο να μας υπενθυμίσει όλα αυτά που μας ενώνουν», σημείωσε. 

Το κεντρικό βίντεο της προεκλογικής εκστρατείας, άλλωστε, καταδεικνύει την ταραγμένη ιστορία πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που βίωσαν πόλεμο ή περιορισμούς στις ατομικές ελευθερίες. Επί της ουσίας, υπενθυμίζει το πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία εάν δεν συντηρείται ενεργά από τους πολίτες της.

Με τίτλο «αξιοποίησε την ψήφο σου» το διάρκειας τεσσάρων λεπτών βίντεο παρουσιάζει ηλικιωμένους πολίτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης να μιλούν για τα βιώματά τους και να υπενθυμίζουν την αξία της δημοκρατίας στα εγγόνια τους.

Υπενθυμίζεται ότι έρευνα του ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Απρίλιος 2024) κατέδειξε αυξημένο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών (πάνω από 60%) για τις ευρωπαϊκές εκλογές, με το 71% να δηλώνει ότι είναι πιθανό να ψηφίσει. Πάνω από 8 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι οι επικείμενες εκλογές είναι κρίσιμες, λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης, ενώ τέσσερις στους πέντε εκτιμούν ότι «η συμμετοχή στις εκλογές είναι σημαντική για να διαφυλαχθεί η δημοκρατία».

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διοργανώσει το ντιμπέιτ των επτά επικεφαλής των ευρωπαϊκών κομμάτων στις 23 Μαΐου, ενώ διάφορες εκδηλώσεις θα διοργανωθούν στις Βρυξέλλες και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις 9 Μαΐου, κατά την «ημέρα της Ευρώπης» που φέτος θα εκκινήσει την αντίστροφη μέτρηση… 30 ημερών πριν από τις ευρωεκλογές.

Το βίντεο «αξιοποίησε την ψήφο σου» ξεκίνησε να μεταδίδεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στις 29 Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT