Γεωργία: Πέρασε το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Γεωργία: Πέρασε το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε την Τετάρτη το επίμαχο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες», ένα μέτρο που έχει προκαλέσει εβδομάδες έντονων διαδηλώσεων στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου.

Δυτικοί πολιτικοί και διπλωμάτες ζήτησαν να σταματήσει η αυξανόμενη βία στη Γεωργία, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν κανόνια νερού, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ κατά τη διάρκεια της νύχτας για να διαλύσουν μια ειρηνική διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου περί «ξένης επιρροής».

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι στο πλαίσιο των επεισοδίων συνελήφθησαν από τις αρχές 63 άνθρωποι, ενώ έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια διαδήλωσης στην Τιφλίδα.

Η Ε.Ε., η οποία έχει χορηγήσει στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας, «καταδίκασε έντονα» τη βία και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα της ειρηνικής συνάθροισης. «Η χρήση βίας για την καταστολή της είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ στο X.

Οι Γεωργιανοί βουλευτές συνεπλάκησαν στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, καθώς συνεχιζόταν η συζήτηση της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου, το οποίο θα υποχρεώνει ΜΚΟ, ομάδες για τα πολιτικά δικαιώματα και ΜΜΕ να χαρακτηρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» εάν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει το νομοσχέδιο ως αυταρχικό και ρωσικής έμπνευσης.

Πληροφορίες: The Guardian, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT