Η γυναίκα που έμαθε στον Μπάιντεν το ChatGPT
η-γυναίκα-που-έμαθε-στον-μπάιντεν-το-chatgpt-563007421

Η γυναίκα που έμαθε στον Μπάιντεν το ChatGPT

Η ινδικής καταγωγής μηχανικός περιγράφει τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, το πρώτο μάθημα που περιελάμβανε και ένα τραγούδι σε στιλ Σπρίνγκστιν, τον ενθουσιασμό αλλά και τους φόβους του προέδρου των ΗΠΑ για τους κινδύνους που κρύβει η τεχνητή νοημοσύνη

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Μάρτιος του 2023. Η ινδικής καταγωγής μηχανικός, Αράτι Πραμπακάρ, μπήκε στο Οβάλ Γραφείο και κάθισε δίπλα στον Τζο Μπάιντεν. Ανάμεσά τους υπήρχε μόνο ένα λάπτοπ, μέσα από την οθόνη του οποίου ο ισχυρότερος άνδρας του πλανήτη είδε το μέλλον να ξεδιπλώνεται.

Η Πραμπακάρ είχε ξεναγήσει τον Μπάιντεν στον –πρωτόφαντο για τους πολλούς– κόσμο του ChatGPT. Εξι μήνες αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε ένα «σαρωτικό» εκτελεστικό διάταγμα, επιδιώκοντας να ρυθμίσει τη μετέπειτα πορεία της τεχνητής νοημοσύνης.

Είχε καταστεί προφανές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να ρυθμίσουν όλο το πλαίσιο της ΑΙ και να υιοθετήσουν πολιτικές για να επωφεληθούν από αυτήν.

Οπως σημειώνει το Wired, ενώ τα δυνητικά οφέλη είναι απεριόριστα, το ίδιο ισχύει και για τα μειονεκτήματα, όπως το ενδεχόμενο μίας πλημμυρίδας παραπληροφόρησης ή ακόμη και –κατά την άποψη ορισμένων– η εξαφάνιση του ίδιου του ανθρώπου.

Ολα αυτά, κάποιος έπρεπε να τα μεταφέρει στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Κι ο κλήρος έπεσε στην Πραμπακάρ, καθώς είναι η διευθύντρια του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου. Κατέχει την ιδιότητα της επικεφαλής συμβούλου επιστήμης και τεχνολογίας του προέδρου έχοντας ήδη εκπαιδεύσει μεθοδικά τους κορυφαίους αξιωματούχους σχετικά με τη μετασχηματιστική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα, διαθέτει την εμπειρία και την εκτελεστική δεινότητα ώστε να «επηρεάσει» το πιο ισχυρό πρόσωπο στον κόσμο.

Η γυναίκα που έμαθε στον Μπάιντεν το ChatGPT-1

Γεννημένη στην Ινδία και μεγαλωμένη στο Τέξας, η Πραμπακάρ έχει διδακτορικό στην εφαρμοσμένη φυσική από το Caltech, ενώ έχει διατελέσει διευθύντρια σε δύο αμερικανικές υπηρεσίες: το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας και την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων του υπουργείου Αμυνας.

Επί 15 χρόνια επίσης πρωταγωνίστησε στη Silicon Valley, μεταξύ άλλων ως πρόεδρος της Interval Research, της θρυλικής τεχνολογικής θερμοκοιτίδας του Πολ Αλεν και έχει διατελέσει αντιπρόεδρος σε διάφορες εταιρείες.

Η Πραμπακάρ ανέλαβε την τρέχουσα θέση της τον Οκτώβριο του 2022 και συνέδραμε στην ολοκλήρωση του εκτελεστικού διατάγματος 20.000 λέξεων, το οποίο επιβάλλει πρότυπα ασφαλείας, ενισχύει την καινοτομία, προωθεί την ΑΙ στην κυβέρνηση και την εκπαίδευση και προσπαθεί ακόμη και να μετριάσει τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Στον εν λόγω θώκο, αντικατέστησε τον βιολόγο Ερικ Λάντερ, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τη θέση του, έπειτα από έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε δημιουργήσει ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον.


Η γυναίκα που έμαθε στον Μπάιντεν το ChatGPT-2

Το Wired φιλοξενεί αποκλειστική συνέντευξη της Πραμπακάρ, που διεξήχθη στην κουζίνα του διαμερίσματός της από τον Στίβεν Λέβι.

Γιατί αναλάβατε αυτή τη δουλειά;

  • Επειδή μου το ζήτησε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Θεωρεί ότι η επιστήμη και η τεχνολογία μας επιτρέπουν να κάνουμε μεγάλα πράγματα.

Τι είδους μεγάλα πράγματα;

  • Η αποστολή της υπηρεσίας μας είναι να προωθήσει ολόκληρο το οικοσύστημα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Εχουμε ένα σύστημα που ακολουθεί ένα σύνολο προτεραιοτήτων. Ξοδεύουμε ένα τεράστιο ποσό για τον τομέα της υγείας.

Σήμερα οι τεχνολογικοί κολοσσοί κάνουν δική τους έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α), αν και όχι απαραίτητα για τα μεγάλα άλματα για τα οποία δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA).

  • Κάθε ανεπτυγμένη οικονομία έχει αυτό το μοτίβο. Πρώτα υπάρχουν δημόσιες επενδύσεις σε Ε&Α. Αυτό είναι μέρος του τρόπου με τον οποίο μεγαλώνουν οι νέες βιομηχανίες και ενισχύεται η οικονομία. Καθώς αυτές οι βιομηχανίες αναπτύσσονται, το ίδιο συμβαίνει και με τις επενδύσεις τους σε Ε&Α, οι οποίες καταλήγουν να είναι κυρίαρχες. Υπήρχε μια εποχή που ήταν περίπου 50-50, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Τώρα είναι πολύ περισσότερες οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Ανησυχείτε για αυτή την αλλαγή;

  • Οπωσδήποτε υπήρξε μια τεράστια μετατόπιση. Το γεγονός ότι οι ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας κατασκευάζουν σήμερα τα κορυφαία LLM (μεγάλα γλωσσικά μοντέλα) έχει τεράστιες επιπτώσεις. Είναι ένα αμερικανικό πλεονέκτημα, αλλά έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται η τεχνολογία. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι παίρνουμε αυτό που χρειαζόμαστε για δημόσιους σκοπούς.

Επενδύει η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρκετά για να συμβεί αυτό;

  • Δεν νομίζω ότι το κάνουμε. Πρέπει να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση. Μια συνιστώσα του εκτελεστικού διατάγματος για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας εθνικός ερευνητικός πόρος για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι ερευνητές δεν έχουν την πρόσβαση σε δεδομένα και υπολογισμούς που έχουν οι εταιρείες. Μια πρωτοβουλία που εξετάζει το Κογκρέσο, την οποία η διοίκηση υποστηρίζει πολύ, θα τοποθετούσε πόρους ύψους περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών. Αυτό είναι ένα ελάχιστο ποσοστό των κονδυλίων που πηγαίνουν σε μια εταιρεία όπως η OpenAI. Η κατασκευή αυτών των μοντέλων αιχμής κοστίζει πολύ. Το ερώτημα είναι πώς θα διαχειριστούμε την προηγμένη ΑΙ και πώς θα διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για δημόσιους σκοπούς. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα. Χρειαζόμαστε βοήθεια από το Κογκρέσο. Αλλά πρέπει επίσης να χαράξουμε μια διαφορετική σχέση με τη βιομηχανία από ό,τι είχαμε στο παρελθόν.

Ας μιλήσουμε για τον πρόεδρο. Πόσο βαθιά είναι η κατανόησή του για πράγματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη;

  • Ενα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που έχω στη δουλειά μου είναι να συνεργάζομαι με τον πρόεδρο και να τον βοηθάω να καταλάβει πού βρίσκεται η τεχνολογία, όπως όταν κάναμε τις επιδείξεις chatbot για στο Οβάλ Γραφείο.

Πώς ήταν αυτό;

  • Χρησιμοποιώντας έναν φορητό υπολογιστή με ChatGPT, επιλέξαμε ένα θέμα που μας ενδιέφερε ιδιαίτερα. Ο πρόεδρος είχε μόλις βρεθεί σε μια τελετή όπου απένειμε στον Μπρους Σπρίνγκστιν το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών. Είχε αστειευτεί με το γεγονός ότι ο Σπρίνγκστιν ήταν από το Νιου Τζέρσεϊ, ακριβώς απέναντι από την πολιτεία του, το Ντελάγουερ, και στη συνέχεια έκανε αναφορά σε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο αυτών πολιτειών. Δεν την είχα ακούσει ποτέ. Σκεφτήκαμε ότι θα είχε πλάκα να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νομική υπόθεση. Ζητήσαμε από τον ChatGPT να εξηγήσει την υπόθεση σε έναν μαθητή της πρώτης τάξης. Αμέσως αρχίζουν να βγαίνουν αυτές οι λέξεις όπως: «Εντάξει, μικρέ, να σου πω, αν είχες έναν καυγά με κάποιον…». Στη συνέχεια του ζητήσαμε να μας γράψει ένα νομικό υπόμνημα για μια υπόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Και βγαίνει αυτή η πολύ επίσημη νομική ανάλυση. Μετά γράψαμε ένα τραγούδι σε στυλ Σπρίνγκστιν για την υπόθεση. Κάναμε επίσης επιδείξεις εικόνων. Δημιουργήσαμε μία με τον σκύλο του να κάθεται πίσω από το γραφείο στο Οβάλ Γραφείο.

Ποια ήταν λοιπόν η αντίδραση του προέδρου;

  • «Ουάου, δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να το κάνει αυτό!» Δεν ήταν η πρώτη φορά που ερχόταν σε επαφή με την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τώρα είχε μία άμεση εμπειρία. Μας επέτρεψε να εμβαθύνουμε στο τι πραγματικά συνέβαινε.

Η γυναίκα που έμαθε στον Μπάιντεν το ChatGPT-3

Υπάρχουν πολλά θέματα που καλύπτονται από το εκτελεστικό διάταγμα. Ποια είναι αυτά που αισθάνεστε ότι απασχόλησαν περισσότερο τον πρόεδρο αφού είδε το demo;

  • Το κύριο πράγμα που άλλαξε εκείνη την περίοδο ήταν η αίσθηση του επείγοντος. Το καθήκον που έθεσε σε όλους μας ήταν να διαχειριστούμε τους κινδύνους ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα οφέλη. Σκόπιμα ακολουθήσαμε την προσέγγιση να ασχοληθούμε με ένα ευρύ σύνολο κατηγοριών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είδατε ένα εξαιρετικά ευρύ, ογκώδες, μεγάλο εκτελεστικό διάταγμα. Οι κίνδυνοι για την ακεραιότητα των πληροφοριών από την εξαπάτηση και την απάτη, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια και την προστασία, οι κίνδυνοι για τα πολιτικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, οι διακρίσεις και τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, και στη συνέχεια οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, την οικονομία και την πνευματική ιδιοκτησία – όλα αυτά θα εκδηλωθούν με διαφορετικούς τρόπους για διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα.

Υπάρχουν πολλές διατάξεις που πρέπει να τηρούν καθορισμένες προθεσμίες. Πώς τα πάτε με αυτές;

  • Τηρούνται. Μόλις ανακοινώσαμε όλα τα ορόσημα των 90 ημερών που έχουν επιτευχθεί. Ενα μέρος του διατάγματος που με ενθουσιάζει πραγματικά είναι το Συμβούλιο AI, το οποίο περιλαμβάνει υπουργούς και επικεφαλής διαφόρων ρυθμιστικών οργανισμών. Οταν συναντιούνται, δεν είναι όπως οι περισσότερες συναντήσεις ανώτερων στελεχών όπου όλη η δουλειά έχει γίνει. Πρόκειται για συναντήσεις με πλούσια συζήτηση, όπου οι άνθρωποι συμμετέχουν με ενθουσιασμό.

Υπάρχει ο φόβος ότι η τεχνολογία θα συγκεντρωθεί σε λίγες μεγάλες εταιρείες. Η Microsoft ουσιαστικά απορρόφησε μια κορυφαία νεοφυή επιχείρηση, την Inflection. Σας ανησυχεί αυτή η συγκέντρωση;

  • Ο ανταγωνισμός είναι μέρος αυτής της συζήτησης. Το εκτελεστικό διάταγμα μιλάει ειδικά γι’ αυτό. Μία από τις πολλές διαστάσεις αυτού του ζητήματος είναι ο βαθμός στον οποίο η εξουσία θα βρίσκεται μόνο σε εκείνους που είναι σε θέση να κατασκευάσουν αυτά τα τεράστια μοντέλα.

Πηγή: wired

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή