ΗΠΑ: Η αστυνομία «πολιορκεί» το UCLA

ΗΠΑ: Η αστυνομία «πολιορκεί» το UCLA

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), όπου έλαβαν χώρα άγριες συγκρούσεις μεταξύ ακτιβιστών υπέρ της Παλαιστίνης και υποστηρικτών του Ισραήλ, έχει μεταφερθεί τις τελευταίες ώρες η ένταση που έχει κορυφωθεί στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Οι τελευταίοι, οπλισμένοι με ρόπαλα, προσπάθησαν να ισοπεδώσουν κατασκήνωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους, αναγκάζοντας τις πανεπιστημιακές αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της αστυνομίας για να αποτραπούν τα χειρότερα. 

Οι Αρχές, που «πολιορκούν» τις τελευταίες ώρες το campus, κάλεσαν τους διαδηλωτές να διαλυθούν, προειδοποιώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα συλληφθούν. Στην πλειονότητά τους, ωστόσο, οι τελευταίοι παραμένουν στις θέσεις τους φωνάζοντας φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα.

Οπως μεταδίδει το Associated Press, πάνω από 1.000 διαδηλωτές βρίσκονται στο campus.

ΗΠΑ: Η αστυνομία «πολιορκεί» το UCLA-1

Ο πρύτανης του UCLA, Τζιν Μπλοκ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι την επίθεση πραγματοποίησε μια «ομάδα υποκινητών», χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την ταυτότητά τους ή για τον λόγο που η διοίκηση και η αστυνομία δεν επενέβησαν.

ΗΠΑ: Η αστυνομία «πολιορκεί» το UCLA-2

Υπενθυμίζεται ότι χθες αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν σε σειρά πανεπιστημιουπόλεων, από την ανατολική μέχρι τη δυτική ακτή της χώρας, για να διαλύσουν καταλήψεις κτιρίων και κατασκηνώσεις ακτιβιστών, προχωρώντας σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Τα πιο δραματικά επεισόδια σημειώθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, λίκνο των κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου. Λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης, και ενώ εξέπνεε το τελεσίγραφο της διοίκησης του πανεπιστημίου για διάλυση της κατασκήνωσης υπό την απειλή της επιβολής πειθαρχικών μέτρων, ομάδα φοιτητών κατέλαβε το ιστορικό Κτίριο Χάμιλτον του ιδρύματος, αφού εισέβαλε σε αυτό σπάζοντας ένα παράθυρο, και έστησε οδοφράγματα για να εμποδίσει την είσοδο αστυνομικών. Οι ακτιβιστές ανέβασαν πανό που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Φοιτητική Ιντιφάντα» (Εξέγερση), ενώ μετονόμασαν τον υπό κατάληψη χώρο σε «Κτίριο Χιντ», προς τιμήν ενός εξάχρονου κοριτσιού από τη Γάζα, θύμα του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Γύρω στις 9 το βράδυ, εκατοντάδες αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη, ύστερα από πρόσκληση των πανεπιστημιακών αρχών και εντολή του δήμαρχου Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς. Μέσα σε μία ώρα είχαν εκπορθήσει τους καταληψίες από το Κτίριο Χάμιλτον και την κατασκήνωση στον υπαίθριο χώρο, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 230 άτομα, στα οποία πέρασαν πλαστικές χειροπέδες. Οι ακτιβιστές απαιτούσαν απόσυρση επενδύσεων από εταιρείες που τροφοδοτούν τον ισραηλινό στρατό, μεγαλύτερη διαφάνεια στα οικονομικά του πανεπιστημίου και αμνηστία σε όσους συναδέλφους τους έχουν ήδη επιβληθεί πειθαρχικές κυρώσεις, όπως προσωρινή αποβολή.

Η πρόεδρος του ιδρύματος, Νεμάτ Μινούς Σαφίκ, εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «οι φοιτητές αποφάσισαν να κλιμακώσουν την κατάσταση, με κατάληψη, βανδαλισμούς και οδοφράγματα που δεν μας άφηναν περιθώριο επιλογής». Στη συνέχεια, έστειλε επιστολή στις αστυνομικές αρχές ζητώντας παρουσία ικανής δύναμης στην πανεπιστημιούπολη μέχρι τις 17 Μαΐου, ώστε να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα ασφαλείας η τελετή αποφοίτησης, που προβλέπεται να γίνει δύο ημέρες νωρίτερα.

Κατά διαβολική σύμπτωση, τα επεισόδια έλαβαν χώρα ακριβώς 56 χρόνια από παρόμοια επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στον ίδιο χώρο, για παρεμφερείς λόγους. Στις 30 Απριλίου του θυελλώδους, σε Αμερική και Ευρώπη, 1968, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Κολούμπια για να διαλύσουν κατάληψη φοιτητών, και πάλι στο Κτίριο Χάμιλτον, εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. Η σύγκρουση τότε ήταν βίαιη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 132 φοιτητές, 4 πανεπιστημιακοί και 12 αστυνομικοί. Εμπνευσμένοι από το προηγούμενο του 1968, οι ακτιβιστές των φετινών κινητοποιήσεων ανακήρυξαν, όπως και οι προκάτοχοί τους της γενιάς του Γούντστοκ, την κατασκήνωσή τους «Απελευθερωμένη Ζώνη».

Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο City College στο Χάρλεμ, όχι μακριά από το Κολούμπια, αλλά απομακρύνθηκαν και σε αυτή την περίπτωση από αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν σε συλλήψεις. Επεμβάσεις των δυνάμεων καταστολής, σε συνεργασία, κατά περίπτωση, με την πανεπιστημιακή αστυνομία, υπήρξαν επίσης στα πανεπιστήμια της Τουλέιν, στη Νέα Ορλεάνη, της Αριζόνας και του Τέξας, στο Οστιν, όπως και σε κολέγια της Γιούτα, της Βιρτζίνια, της Βόρειας Καρολίνας και της Φλόριντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή