Φον ντερ Λάιεν: Τελεσίγραφο στη Γεωργία σχετικά με το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Φον ντερ Λάιεν: Τελεσίγραφο στη Γεωργία σχετικά με το νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Νέες διαδηλώσεις κατέκλυσαν χθες, για ακόμα μία φορά, την Τιφλίδα εναντίον του νομοσχεδίου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διαδηλώσεις κατέκλυσαν χθες, για ακόμα μία φορά, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, εναντίον του νομοσχεδίου για τους «ξένους πράκτορες», μετά την έγκρισή του από το Κοινοβούλιο και παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι ο νόμος θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μάλιστα χθες το βράδυ εξέδωσε «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση καταδικάζοντας, παράλληλα, την αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών.

«Η Γεωργία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Πρέπει να παραμείνει σε πορεία προς την Ευρώπη», τόνισε η Φον ντερ Λάιεν, καταδικάζοντας και «τη βία στους δρόμους της Τιφλίδας».

«Οι πολίτες δείχνουν τη δέσμευσή τους έναντι της δημοκρατίας. Η κυβέρνηση της Γεωργίας πρέπει να ακούσει αυτό το σαφές μήνυμα», πρόσθεσε η Φον ντερ Λάιεν σε μια ασυνήθιστη παρέμβασή της. «Ο γεωργιανός λαός θέλει ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα του», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Νωρίτερα και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε καταδικάσει τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών, ενώ προειδοποίησε και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι η Γεωργία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει το νομοσχέδιο, που εκτιμάται ότι είναι ρωσικής προέλευσης, καθώς θα υποχρεώνει ΜΚΟ, ομάδες για τα πολιτικά δικαιώματα και ΜΜΕ να χαρακτηρίζονται ως «ξένοι πράκτορες» εάν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους προέρχεται από το εξωτερικό. Παρόμοιος νόμος είναι σε ισχύ στη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή