Ε.Ε.: Στον Λίβανο φον ντερ Λάιεν και Χριστοδουλίδης για το προσφυγικό – Νέα συμφωνία στην ατζέντα

Ε.Ε.: Στον Λίβανο φον ντερ Λάιεν και Χριστοδουλίδης για το προσφυγικό – Νέα συμφωνία στην ατζέντα

Η Λευκωσία έχει εδώ και καιρό ζητήσει τη βοήθεια της Κομισιόν, καθώς αντιμετωπίζει αύξηση των μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών από τον Λίβανο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Λίβανο βρίσκεται σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, αναζητώντας τρόπους στήριξης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, αναμένεται να βρεθεί μια νέα συμφωνία, παρόμοια με εκείνες που έχουν υπογραφεί με την Τυνησία, Μαυριτανία και Αίγυπτο.

Η Λευκωσία έχει εδώ και καιρό ζητήσει τη βοήθεια της Κομισιόν, καθώς αντιμετωπίζει αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών από τον Λίβανο.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής φιλοξενεί 1,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σχεδόν 2.000 μετανάστες έφτασαν στο νησί της Κύπρου. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 78% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Κύπρος έχει πάντως ήδη αναστείλει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου.

«Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει πακέτο οικονομικής στήριξης του Λιβάνου, η υλοποίηση του οποίου ήταν πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του ενεργού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε. στην περιοχή», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Εξηγεί παράλληλα ότι βασικός στόχος της επίσκεψης θα είναι η παροχή πολιτικής και οικονομικής στήριξης στον Λίβανο από πλευράς Ε.Ε., η συζήτηση αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα ως συνέπεια και των περιφερειακών εξελίξεων, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού καθώς και η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων από τον Λίβανο για προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή