Ιταλία: Δικαστική δικαίωση για την επιστροφή αγάλματος από τις ΗΠΑ

Ιταλία: Δικαστική δικαίωση για την επιστροφή αγάλματος από τις ΗΠΑ

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε ότι η Ιταλία έχει κάθε δικαίωμα να ζητά από το μουσείο Getty του Μαλιμπού την επιστροφή του αγάλματος «Ο Αθλητής από τον Φάνο», γνωστού και ως «άγαλμα της Νικηφόρου Νεότητας»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι η Ιταλία έχει κάθε δικαίωμα να ζητά από το μουσείο Getty του Μαλιμπού, την επιστροφή του αγάλματος «Ο Αθλητής από τον Φάνο», γνωστού και ως «άγαλμα της Νικηφόρου Νεότητας», το οποίο αποδίδεται στον Λύσιππο.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Δικαστήριο, το οποίο απέρριψε προσφυγή του ιδρύματος Paul Getty. Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η Ιταλία είχε το δικαίωμα να ζητήσει την κατάσχεση του αγάλματος, το οποίο χρονολογείται μεταξύ 300 π.Χ. και 100 π.Χ.

Με την ετυμηγορία του, όπως υπογραμμίζουν ιταλικά ΜΜΕ, το ΕΔΔΑ αναγνώρισε τη νομιμότητα της διαδικασίας που κίνησε η Ιταλία, με στόχο να μπορέσει να περιέλθει και πάλι στην ιδιοκτησία της το έργο τέχνης.

«Ο Αθλητής από τον Φάνο» ανακαλύφθηκε και ανασύρθηκε από την Αδριατική Θάλασσα το 1964 και έπειτα από σειρά «περιπετειών», αγοράσθηκε από το Ιδρυμα Getty, καταλήγοντας στο μουσείο του Μαλιμπού.

Ιταλία: Δικαστική δικαίωση για την επιστροφή αγάλματος από τις ΗΠΑ-1
Associated Press (Φωτογραφία αρχείου)

Οι δικαστές υπογράμμισαν ότι, βάσει νόμου, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί πάντα ύψιστη προτεραιότητα. Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, «το ίδρυμα Getty, αγοράζοντας το άγαλμα το 1977, φέρθηκε με αμέλεια ή με τρόπο που δεν χαρακτηρίζεται από καλή πίστη, παρά το ότι γνώριζε τα αιτήματα που είχαν προβληθεί από το ιταλικό κράτος, όπως και τις προσπάθειες που είχαν γίνει, πάντα από την Ιταλία, με στόχο την εκ νέου απόκτησή του».

Με την ετυμηγορία, τέλος, αναγνωρίζεται ότι οι Ιταλοί δικαστές έπραξαν ορθά, εκδίδοντας απόφαση για την κατάσχεση του πολύτιμου αυτού έργου τέχνης. Μια απόφαση η οποία κρίθηκε κατάλληλη για να μπορέσει να επιστραφεί το άγαλμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT