ΟΗΕ: Πάνω από 30 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας

ΟΗΕ: Πάνω από 30 δισ. δολάρια το κόστος ανοικοδόμησης της Γάζας

«Πρόκειται για μια αποστολή με την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του Οργανισμού

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτίμηση ότι το κόστος για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, λόγω του εύρους των καταστροφών από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 40 δισ. δολαρίων, εξέφρασε την Πέμπτη ο ΟΗΕ.

«Οι εκτιμήσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για τη συνολική ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας υπερβαίνουν τα 30 δισ. δολάρια και θα μπορούσαν να ανέλθουν έως τα 40 δισ. δολάρια», δήλωσε ο Αμπντάλα αλ-Νταρντάρι, διευθυντής του περιφερειακού γραφείου για τα Αραβικά Κράτη του UNDP, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Αμάν.

«Το εύρος της καταστροφής είναι τεράστιο και άνευ προηγουμένου (…). Πρόκειται για μια αποστολή με την οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισήμανε ο Νταρντάρι, που είναι επίσης αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εάν η ανοικοδόμηση διεξαγόταν σύμφωνα με την παραδοσιακή διαδικασία, «αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες και ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει δεκαετίες».

«Είναι σημαντικό να ενεργήσουμε ταχέως για να μεταστεγάσουμε τους ανθρώπους σε αξιοπρεπείς κατοικίες και να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις ζωές τους σε οικονομικό, κοινωνικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και αυτό πρέπει να γίνει εντός των τριών πρώτων ετών μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών».

40 εκατομμύρια τόνοι τα συντρίμμια

Επιπλέον, εκτίμησε σε «37 εκατομμύρια τόνους» τον όγκο των συντριμμιών που έχουν συγκεντρωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις εκρήξεις. «Μιλάμε για έναν κολοσσιαίο αριθμό και αυτός ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ήδη προσεγγίζει τους 40 εκατομμύρια τόνους».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ διευκρίνισε επίσης ότι «το 72% όλων των κατοικιών έχει ολικώς ή μερικών καταστραφεί».

«Η ανοικοδόμηση πρέπει να σχεδιαστεί με προσοχή, αποτελεσματικότητα και με έναν εξαιρετικά ευέλικτο τρόπο, διότι εμείς αγνοούμε πώς ο πόλεμος θα τερματιστεί» και τι είδους διοίκηση θα εγκατασταθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή