ΝΑΤΟ: Προειδοποιήσεις για ρωσικό υβριδικό πόλεμο σε κράτη – μέλη της Συμμαχίας

ΝΑΤΟ: Προειδοποιήσεις για ρωσικό υβριδικό πόλεμο σε κράτη – μέλη της Συμμαχίας

Οι ενέργειες αυτές εκτιμάται ότι έχουν σκοπό να αποτρέψουν τους συμμάχους από τη συνέχιση της αμυντικής στήριξης της Ουκρανίας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία εκφράζει το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία έχει εντατικοποιήσει τις υβριδικές δραστηριότητές της όπως σαμποτάζ, παρεμβάσεις στον κυβερνοχώρο και εκστρατείες παραπληροφόρησης στην Τσεχία, την Εσθονία, τη Γερμανία, τη Λετονία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Θα ενεργήσουμε ατομικά και συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ενέργειες», προειδοποιεί, ενώ εκτιμά ότι οι ενέργειες αυτές έχουν σκοπό να αποτρέψουν τους συμμάχους από τη συνέχιση της αμυντικής στήριξης της Ουκρανίας.

Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι αυτά τα περιστατικά «αποτελούν μέρος μιας εντεινόμενης εκστρατείας δραστηριοτήτων που η Ρωσία συνεχίζει να διεξάγει στην ευρωατλαντική περιοχή, περιλαμβανομένης της επικράτειας της συμμαχίας και μέσω συμμάχων της».

Η συμμαχία διευκρινίζει ότι οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν «σαμποτάζ, πράξεις βίας, παρεμβάσεις στον κυβερνοχώρο, εκστρατείες παραπληροφόρησης και άλλες υβριδικές επιχειρήσεις».

Για τον λόγο αυτόν, εκφράζονται ανησυχίες από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για «τις υβριδικές ενέργειες της Ρωσίας, που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια».

«Στηρίζουμε και εκφράζουμε αλληλεγγύη», αναφέρει η ανακοίνωση σχετικά με τις χώρες όπου έχουν διαπιστωθεί οι παραπάνω ενέργειες.

Το ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι «θα ενεργήσουμε ατομικά και συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ενέργειες και θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά».

«Θα συνεχίζουμε να ενισχύουμε την ανθεκτικότητά μας και να εφαρμόζουμε και να ενισχύουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε και να αμφισβητήσουμε τις υβριδικές ενέργειες της Ρωσίας. Θα διασφαλίσουμε ότι η συμμαχία και οι σύμμαχοί είναι έτοιμοι να αποτρέψουν και να υπερασπιστούν από υβριδικές ενέργειες ή επιθέσεις», επισημαίνει.

«Καταδικάζουμε τη ρωσική συμπεριφορά και ζητάμε από τη Ρωσία να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της, όπως οι σύμμαχοι κάνουν. Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν θα αποτρέψουν τους συμμάχους από τη συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT