Η Ισπανία καταργεί το Εθνικό Βραβείο Ταυρομαχίας

Η Ισπανία καταργεί το Εθνικό Βραβείο Ταυρομαχίας

Η απόφαση στηρίζεται στη «νέα κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα στην Ισπανία», καθώς οι ανησυχίες για την ευημερία των ζώων έχουν ενταθεί. Ο αριθμός των ταυρομαχιών έχει μειωθεί κατά 30%, μεταξύ 2010 και 2023

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάργηση του Εθνικού Βραβείου Ταυρομαχίας, το οποίο απονέμεται ετησίως και περιλαμβάνει αμοιβή ύψους 30.000 ευρώ, δρομολογεί το υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας.

Το υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε ότι η απόφασή στηρίζεται στη «νέα κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα στην Ισπανία», όπου οι ανησυχίες για την ευημερία των ζώων έχουν ενταθεί, ενώ μειωμένη είναι και η προσέλευση στις περισσότερες ταυρομαχίες.

«Νομίζω ότι (η απόφαση) απηχεί την πλειονότητα των Ισπανών, που αναρωτιούνται όλο και περισσότερο γιατί τα βασανιστήρια των ζώων συνεχίζονται στη χώρα μας. Πολύ περισσότερο γιατί αυτά τα βασανιστήρια επιβραβεύονται με δημόσιο χρήμα», έγραψε ο υπουργός Πολιτισμού, Ερνεστ Ουρτασούν, στο X.

Οι ταυρομαχίες στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια των οποίων το ζώο καταλήγει συνήθως να τραυματίζεται θανάσιμα από το σπαθί του ταυρομάχου, αποτελούν για τους υποστηρικτές τους μια «πολιτιστική παράδοση που πρέπει να διατηρηθεί», ενώ οι επικριτές κάνουν λόγο για μια «σκληρή τελετουργία που δεν έχει θέση στη σύγχρονη κοινωνία».

Το εθνικό βραβείο, με τη μορφή κρατικής επιταγής 30.000 ευρώ, έχει απονεμηθεί κατά καιρούς σε διάσημους ταυρομάχους, όπως ο Τζούλιαν Λόπεζ, ή σε πολιτιστικές ενώσεις που σχετίζονται με την παράδοση του εθίμου.

Αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωπος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε πως η κίνηση δείχνει ότι η κυβέρνηση «δεν πιστεύει στην πολιτιστική ποικιλομορφία ή την ελευθερία», καθώς και ότι το κόμμα του θα επαναφέρει το βραβείο, όταν επιστρέψει στην εξουσία.

Η αντίθεση στις ταυρομαχίες έχει επίσης αυξηθεί στη Λατινική Αμερική, όπου το έθιμο έφθασε κατά τον 16ο αιώνα, καθώς και στη νότια Γαλλία, όπου εξαπλώθηκε τον 19ο αιώνα. Στην Ισπανία, ο αριθμός των ταυρομαχιών έχει μειωθεί κατά 30%, μεταξύ 2010 και 2023.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT