Ο Mr Bitcoin «δήλωσε ένοχος σε περιορισμένο αριθμό κατηγοριών»

Ο Mr Bitcoin «δήλωσε ένοχος σε περιορισμένο αριθμό κατηγοριών»

Σε συμφωνία με τις εισαγγελικές Αρχές προχώρησε ο Αλεξάντερ Βίνικ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ελλάδα το 2017. «Αναμένουμε ότι η ποινή θα είναι έως 10 έτη», δήλωσε ο δικηγόρος του

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις εισαγγελικές Αρχές προχώρησε ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ως «Mr Bitcoin», ο οποίος «δήλωσε ένοχος σε περιορισμένο αριθμό κατηγοριών», όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον συνήγορό του.

Ο Βίνικ, ο οποίος είχε συλληφθεί στην Ελλάδα το 2017 ως ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος μέσω ψηφιακής πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων, καταδικάστηκε στη Γαλλία τρία χρόνια αργότερα και τώρα ανέμενε τη δίκη του στην Καλιφόρνια.

Ο δικηγόρος Αρκάντι Μπουκ είπε ότι ως αποτέλεσμα της συμφωνίας με τις εισαγγελικές αρχές, αναμένει ότι ο Βίνικ θα καταδικαστεί σε κάθειρξη μικρότερη των 10 ετών.

«Το αποκορύφωμα των διαπραγματεύσεων ήταν η συμφωνία με την εισαγγελία. Αναμένουμε ότι η ποινή θα είναι έως 10 έτη», δήλωσε ο συνήγορος, σύμφωνα με το TASS.

Ο Βίνικ κατηγορήθηκε ότι ξέπλυνε περισσότερα από 4 δισ. δολάρια μέσω του κρυπτονομίσματος bitcoin. Συνελήφθη το 2017 στην Ελλάδα, εκδόθηκε στη Γαλλία, όπου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, εστάλη πίσω στην Ελλάδα και στη συνέχεια εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2022.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Βίνικ φέρεται να ήταν ιδιοκτήτης και διαχειριστής της BTC-e, μιας σημαντικής οντότητας κυβερνοεγκλήματος και ψηφιακού ξεπλύματος χρήματος που επέτρεπε στους χρήστες να εμπορεύονται σε bitcoin παραμένοντας ανώνυμοι και «ανέπτυξε μια βάση πελατών που βασιζόταν στην εγκληματική δραστηριότητα».

Η μέγιστη ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί στις ΗΠΑ για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ήταν 55 έτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT