Κατάρ: Εξετάζει κλείσιμο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς

Κατάρ: Εξετάζει κλείσιμο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς

Το κράτος του Κόλπου εξετάζει τόσο αν θα επιτρέψει στη Χαμάς να συνεχίσει να λειτουργεί το πολιτικό της γραφείο στη Ντόχα, όσο και αν θα συνεχίσει ή όχι τη διαμεσολάβηση στην επτάμηνη πολεμική σύγκρουση

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιθανότητα να κλείσει το πολιτικό γραφείο της Χαμάς εξετάζει το Κατάρ, σε ένα πλαίσιο αναθεώρησης του ρόλου του ως διαμεσολαβητή στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, το κράτος του Κόλπου εξετάζει τόσο αν θα επιτρέψει στη Χαμάς να συνεχίσει να λειτουργεί το πολιτικό της γραφείο στη Ντόχα, όσο και αν θα συνεχίσει ή όχι τη διαμεσολάβηση στην επτάμηνη πολεμική σύγκρουση.

Τον περασμένο μήνα, το Κατάρ δήλωσε ότι επανεξετάζει το ρόλο του στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εκφράζοντας ανησυχίες ότι οι προσπάθειές του υπονομεύονται από πολιτικούς που επιδιώκουν να τις «εκμεταλλευτούν».

«Εάν το Κατάρ δεν συνεχίσει τη διαμεσολάβηση, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει εκεί το πολιτικό γραφείο», δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος δεν γνώριζε αν θα ζητηθεί από τη Χαμάς να εγκαταλείψει τη Ντόχα, αν η κυβέρνηση αποφασίσει να κλείσει το γραφείο της οργάνωσης.

Ωστόσο, επισήμανε ότι μια ενδεχόμενη αναθεώρηση του ρόλου του Κατάρ θα επηρεαστεί από τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ και η Χαμάς ενεργούν κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Σε δημοσίευμά της την Παρασκευή, η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχο των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ζήτησε από τη Ντόχα να εκδιώξει τη Χαμάς εάν εκείνη συνεχίσει να απορρίπτει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ.

Διαπραγματευτές της Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο το Σάββατο για νέες συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα που θα προβλέπει την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Χαμάς.

Το Κατάρ φιλοξενεί τους πολιτικούς ηγέτες της Χαμάς από το 2012, στο πλαίσιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, ζει στη Ντόχα και ταξιδεύει συχνά, μεταξύ άλλων και στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT