«Πόλεμος δηλώσεων» μεταξύ Ισπανίας και Αργεντινής

«Πόλεμος δηλώσεων» μεταξύ Ισπανίας και Αργεντινής

Μαδρίτη και Μπουένος Αϊρες ανταλλάσσουν «βαριές κουβέντες», ενώ ο Χαβιέρ Μιλέι ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ισπανία για να πάρει μέρος σε εκδήλωση της αντιπολιτευόμενης ακροδεξιάς παράταξης Vox.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαδρίτη και Μπουένος Αϊρες ανταλλάσσουν «βαριές κουβέντες» τα τελευταία 24ωρα, ενώ ο Αργεντινός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ισπανία σε δύο εβδομάδες, όχι όμως για να συναντήσει τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ αλλά για να πάρει μέρος σε εκδήλωση της ακροδεξιάς παράταξης Vox του Σαντιάγο Αμπασκάλ.  

Όλα ξεκίνησαν από ένα σχόλιο, το βράδυ της Παρασκευής, του υπουργού Μεταφορών της Ισπανίας, Οσκαρ Πουέντε. «Είδα τον Μιλέι στην τηλεόραση» όταν έκανε προεκλογική εκστρατεία, είπε ο Πουέντε σε ένα συνέδριο που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα. «Αγνοώ αν ήταν πριν ή αφού πήρε […] ουσίες […]. Σκέφτηκα: δεν είναι δυνατόν να κερδίσει τις εκλογές. Υπάρχουν πολλοί κακοί άνθρωποι που, όντας αυτοί που είναι, έφτασαν στην κορυφή», πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Μιλέι αλλά και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και νυν προεδρικό υποψήφιο, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μιλέι έσπευσε να απαντήσει στις δηλώσεις του Πουέντε με μια πύρινη ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, κατηγορώντας τον Σάντσεθ ότι οδηγεί τον ισπανικό λαό «στη φτώχεια και στον θάνατο».

«Ο Σάντσεθ βάζει σε κίνδυνο τη μεσαία τάξη με τη σοσιαλιστική πολιτική του που φέρνει μόνο φτώχεια και θάνατο» και επιτρέπει «την παράνομη μετανάστευση» θέτοντας σε κίνδυνο τις Ισπανίδες, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Αργεντινής.

Η Μαδρίτη απάντησε με τη σειρά της στον Μιλέι, με μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που «απορρίπτει κατηγορηματικά» ως «αβάσιμες» τις δηλώσεις του προέδρου της Αργεντινής υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτές «δεν ανταποκρίνονται στις σχέσεις των δύο χωρών».

Ο Μιλέι πρόκειται να επισκεφθεί σε δύο εβδομάδες την Ισπανία για να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που οργανώνει το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Vox. Δεν πρόκειται όμως να συναντηθεί ούτε με τον πρωθυπουργό αλλά ούτε και με τον βασιλιά της χώρας.

Στις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής ο Πέδρο Σάντσεθ στήριξε ανοιχτά τον αντίπαλο του Μιλέι, Σέρχιο Μάσα, και δεν τηλεφώνησε καν στον νέο πρόεδρο για να τον συγχαρεί μετά τη νίκη του. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας περιορίστηκε να ευχηθεί «καλή επιτυχία στην Αργεντινή σε αυτό το νέο βήμα», χωρίς να αναφέρει καν το όνομα του Χαβιέρ Μιλέι. Αντιθέτως, ο ηγέτης του Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ πήγε στο Μπουένος Αϊρες και παρέστη στην ορκωμοσία του Μιλέι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT