Ισραήλ: Αστυνομική έφοδος σε γραφεία του Al Jazeera

Ισραήλ: Αστυνομική έφοδος σε γραφεία του Al Jazeera

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζει Ισραηλινούς αστυνομικούς με πολιτικά να αποσυναρμολογούν εξοπλισμό κάμερας. Η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ έχει διακοπεί

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ, το οποίο χρησιμοποιείται από το Al Jazeera, πραγματοποίησαν την Κυριακή οι ισραηλινές Αρχές, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία του καταριανού τηλεοπτικού σταθμού στη χώρα.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφάσισε τη διακοπή της λειτουργίας του Al Jazeera στο Ισραήλ, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα, με το επιχείρημα ότι το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο απεικονίζει Ισραηλινούς αστυνομικούς με πολιτικά να αποσυναρμολογούν εξοπλισμό κάμερας, σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Πηγή του Al Jazeera δήλωσε στο Reuters ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Λίγο νωρίτερα, η τηλεοπτική μετάδοση του Al Jazeera στο Ισραήλ διακόπηκε. Το Al Jazeera στα αραβικά και το Al Jazeera στα αγγλικά δείχνουν ένα μήνυμα σε μαύρο φόντο που λέει: «Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, η μετάδοση του δικτύου Al Jazeera ανεστάλη στο Ισραήλ».

Οι διαδικτυακοί ιστότοποι του δικτύου παραμένουν προσβάσιμοι μέσω του ισραηλινού δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

«Εγκληματική ενέργεια»

Νωρίτερα, το Al Jazeera καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει το γραφείο του στο Ισραήλ, αποκαλώντας την «εγκληματική ενέργεια». Πρόσθεσε δε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να «επιδιώξει κάθε νομικό βήμα».

«Καταδικάζουμε αυτή την εγκληματική ενέργεια του Ισραήλ που παραβιάζει το ανθρώπινο δικαίωμα στην πρόσβαση στην πληροφορία», ανέφερε το Al Jazeera στα αραβικά σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει τους δημοσιογράφους του σε κίνδυνο.

Στο παρελθόν, τo Al Jazeera έχει αποκαλέσει τις προσπάθειες του Ισραήλ να περιορίσει τη λειτουργία του «κλιμάκωση», ενώ σε μια δήλωση στις αρχές Απριλίου ανέφερε πως «έρχεται στο πλαίσιο μιας σειράς συστηματικών ισραηλινών επιθέσεων προκειμένου να φιμωθεί το Al Jazeera».

Σύμφωνα με το καταριανό δίκτυο, οι ισραηλινές Αρχές στοχοποίησαν σκόπιμα και σκότωσαν αρκετούς δημοσιογράφους του, συμπεριλαμβανομένων των Σαμέρ Αμπού Ντάκα και Χάμζα ΑλΝτάχντουχ, που σκοτώθηκαν στη Γάζα στη διάρκεια του πολέμου. Το Ισραήλ έχει πει ότι δεν στοχοποιεί δημοσιογράφους.

ΟΗΕ: «Καλούμε την κυβέρνηση να αναιρέσει την απαγόρευση»

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επέκρινε επίσης το κλείσιμο του δικτύου. «Λυπούμαστε για την κυβερνητική απόφαση να κλείσει το Al Jazeera στο Ισραήλ», ανέφερε στο X.

«Ενα ελεύθερο και ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η λογοδοσία. Τώρα, ακόμη περισσότερο δεδομένων των ισχυρών περιορισμών στις μεταδόσεις από τη Γάζα. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα κρίσιμο ανθρώπινο δικαίωμα. Καλούμε την κυβέρνηση να αναιρέσει την απαγόρευση».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT