Γάζα: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Γάζα: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Εκλεισε το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ μετά από επίθεση της Χαμάς η οποία σκότωσε τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα κύρια περάσματα που χρησιμοποιούνται για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, το Κερέμ Σαλόμ, έκλεισε μετά από επίθεση με ρουκέτες την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Χαμάς. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, από την επίθεση σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον τρεις νεκρούς Παλαιστίνιους σε χτύπημα αντιποίνων στη Ράφα. Στη σκία των παραπάνω εξελίξεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνομιλίες για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός έφτασαν εκ νέου σε αδιέξοδο, με την αντιπροσωπεία της Χαμάς που είχε προσέλθει στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις, να αποχωρεί. 

Το χρονικό

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι 10 βλήματα εκτοξεύθηκαν από τη Ράφα στη νότια Γάζα προς την περιοχή του περάσματος Κερέμ Σαλόμ. Το πέρασμα έκλεισε αμέσως μετά, παρόλα αυτά άλλα περάσματα παρέμειναν ανοιχτά.

Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον μιας βάσης του ισραηλινού στρατού δίπλα στο πέρασμα, αλλά δεν επιβεβαίωσε από πού τις εκτόξευσε. Επιπλέον, η πλευρά της Χαμάς αναφέρει, μέσω πηγών, ότι το εμπορικό πέρασμα δεν ήταν ο στόχος. Ο στρατός του Ισραήλ εκτιμά ότι η Χαμάς στόχευε στρατιώτες που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα για την προετοιμασία μιας πιθανής εισβολής στη Ράφα.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στη Ράφα.

Λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε σπίτι στη Ράφα, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας αρκετά άλλα, όπως δήλωσαν Παλαιστίνιοι γιατροί. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση, λέγοντας ότι έπληξε το σημείο από το οποίο εκτοξεύτηκαν τα βλήματα της Χαμάς καθώς και μια κοντινή «στρατιωτική δομή». «Οι επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς δίπλα στο πέρασμα της Ράφα αποτελούν σαφές παράδειγμα της συστηματικής εκμετάλλευσης από την τρομοκρατική οργάνωση των ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων και χώρων και της συνεχιζόμενης χρήσης του άμαχου πληθυσμού της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες», αναφέρει η πλευρά του Ισραήλ. 

Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε εννέα Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, σε άλλο σημείο στη Ράφα, δήλωσαν αξιωματούχοι του τομέα υγείας της Γάζας. Σύμφωνα με τους ίδιους, το νέο χτύπημα αύξησε τον αριθμό των νεκρών την Κυριακή σε τουλάχιστον 19 άτομα.

Χωρίς «λευκό καπνό» οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Την ίδια στιγμή, ο τελευταίος γύρος συνομιλιών για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έληξε στο Κάιρο, όπως δήλωσε την Κυριακή η Χαμάς. Παρά τις προηγούμενες ενδείξεις προόδου, η προοπτική μιας νέας κατάπαυσης του πυρός φαίνεται να θολώνει.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ υποστήριξε ότι η Χαμάς δεν προσήλθε με σοβαρή διάθεση για επίτευξη συμφωνίας και προειδοποίησε για «μια ισχυρή επιχείρηση στο πολύ κοντινό μέλλον στη Ράφα και σε άλλα μέρη σε όλη τη Γάζα» μετά την επίθεση της Χαμάς στο κύριο σημείο διέλευσης του Ισραήλ για την παράδοση της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας, σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία στις τελευταίες συνομιλίες. Τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς προσήλθε για συζητήσεις στο Κατάρ, όπου η οργάνωση έχει πολιτικό γραφείο, και θα επιστρέψει στο Κάιρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις την Τρίτη.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters και Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT