Κοινή «γραμμή» Παρισιού – Βρυξελλών απέναντι στο Πεκίνο

Κοινή «γραμμή» Παρισιού – Βρυξελλών απέναντι στο Πεκίνο

Τι θα ζητήσουν από τον Κινέζο πρόεδρο Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαήμερη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη, η πρώτη από το 2019, ξεκινά από το Παρίσι, ενώ θα ακολουθήσουν Βελιγράδι και Βουδαπέστη. Οι σημερινές συνομιλίες στην γαλλική πρωτεύουσα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πραγματοποιούνται εν μέσω νέας «αναταραχής» στις σχέσεις Ε.Ε – Κίνας, καθώς αρκετά κράτη μέλη επιδιώκουν μείωση της εξάρτησής τους από κινεζικά αγαθά, ενώ είναι αυξημένοι οι προβληματισμοί για τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού του Πεκίνου σχετικά με τα κινεζικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Παρίσι και Βρυξέλλες αναμένεται να στείλουν κοινό μήνυμα σχετικά με τις πρακτικές στρέβλωσης της αγοράς εκ μέρους της Κίνας, ενώ θα ζητήσουν από τον Κινέζο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει την «επιρροή» του έναντι του Ρώσου ομολόγου του σχετικά με τα επόμενα βήματα της επίλυσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Ενόψει της σημαντικής αυτής επίσκεψης, ο Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στην εφημερίδα La Tribune εξήγησε ότι μια επικαιροποίηση των σχέσεων με το Πεκίνο είναι απαραίτητη, καθώς «η Κίνα σήμερα έχει πλέον πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε αρκετούς τομείς και εξάγει μαζικά στην Ευρώπη». Παρατήρησε, ωστόσο, ότι δεν συμφωνούν όλα τα κράτη – μέλη στην Ε.Ε με τον προβληματισμό αυτό, αφού «αρκετοί παράγοντες εξακολουθούν να βλέπουν την Κίνα ως μια αγορά ευκαιριών».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να προχωρήσει σε αυστηρή προειδοποίηση προς τον Κινέζο πρόεδρο για τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και για τη στήριξη που παρέχει στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι θα «πρέπει να ενεργήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός είναι δίκαιος». Υπενθύμισε παράλληλα ότι στις προηγούμενες – δύο φορές τον τελευταίο χρόνο – συναντήσεις με τον πρόεδρο Σι είχε ξεκαθαρίσει ότι «ότι οι τρέχουσες ανισορροπίες στην πρόσβαση των αγορών (σ.σ. μεταξύ κινεζικών και ευρωπαϊκών προϊόντων) δεν είναι βιώσιμες και πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Εξήγησε συγκεκριμένα ότι «η Κίνα κατασκευάζει σήμερα, με τεράστιες επιδοτήσεις, περισσότερο από ό, τι πουλάει, λόγω της δικής της αδύναμης εγχώριας ζήτησης – οδηγώντας σε υπερπροσφορά κινεζικών επιδοτούμενων αγαθών, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και ο χάλυβας, οδηγώντας σε αθέμιτο ανταγωνισμό».

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχτεί τέτοιες πρακτικές στρέβλωσης της αγοράς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη» τόνισε η Φον ντερ Λάιεν και σημείωσε ότι βασικός στόχος της στις σημερινές συνομιλίες θα είναι να ενθαρρύνει «την κινεζική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αυτές τις πλεονάζουσες δυνατότητες βραχυπρόθεσμα».

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, η Ε.Ε έχει βάλει στο «στόχαστρο» την Κίνα μέσω διαφόρων ερευνών από τα ηλεκτρικά οχήματα έως ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς και κινεζικής κατασκευής ηλιακούς συλλέκτες και παραγωγούς ανεμογεννητριών σε αρκετά κράτη μέλη της Ένωσης.

Το Πεκίνο έχει ήδη καταγγείλει την Ε.Ε για μέτρα «προστατευτισμού», ενώ τον περασμένο Ιανουάριο προχώρησε σε «αντίποινα». Συγκεκριμένα, η Κίνα ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ σε μπράντι που εισάγεται από την Γαλλία λόγω καταγγελιών εγχώριων εταιρειών παραγωγής κονιάκ. Πρόθεση του Εμανουέλ Μακρόν σήμερα είναι να θίξει το εν λόγω ζήτημα με σκοπό να εξασφαλίσει τα γαλλικά συμφέροντα, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης.  Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το ζήτημα είναι σημαντικό για την Γαλλία, καθώς η Κίνα εισήγαγε αλκοολούχα ποτά αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Το κονιάκ ήταν το μεγαλύτερο εισαγόμενο απόσταγμα, αποτελούμενο σχεδόν εξ ολοκλήρου από γαλλικά προϊόντα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αμφότεροι Μακρόν και Φον ντερ Λάειεν αναμένεται να προσεγγίσουν τον Κινέζο πρόεδρο με κοινή «γραμμή» εξισορροπώντας μεταξύ της στρατηγικής απομείωσης του κινδύνου (de-risking), αλλά όχι αποσύνδεσης (de-coupling) από την κινεζική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT