ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος εξετάζει την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση για εκεχειρία

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων, θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, θέλουμε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική αρωγή», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως εξετάζει την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, καθώς συνεχίζει να πιέζει το Ισραήλ ώστε να σταματήσει τα σχέδια για χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή και έχει συζητήσεις για την πρόταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας πως δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο οποιαδήποτε πρόοδο προς μια συμφωνία.

«Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση αυτών των ομήρων, θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, θέλουμε να αυξήσουμε την ανθρωπιστική αρωγή», είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας πως η επίτευξη μιας συμφωνίας θα ήταν «το απόλυτα καλύτερο αποτέλεσμα».

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την απάντηση της Χαμάς σε μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός και θα τη συζητήσουν με συμμάχους στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ώρες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως η Χαμάς έδωσε μια απάντηση. Εξετάζουμε αυτή την απάντηση τώρα και τη συζητάμε με τους εταίρους μας στην περιοχή», δήλωσε ο Μίλερ, επιβεβαιώνοντας πως μια απάντηση ελήφθη την τελευταία ώρα ή 90 λεπτά και πως οι συζητήσεις θα λάβουν χώρα τις επόμενες ώρες.

Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς βρίσκεται στην περιοχή ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το τελευταίο καταφύγιο

Η ανακοίνωση της Χαμάς ήρθε μερικές ώρες αφότου το Ισραήλ έδωσε εντολή για εκκένωση τμημάτων της Ράφα, της πόλης στο νότιο άκρο της Γάζας που αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για περίπου τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.

Αυτό φαίνεται να είναι ένα σήμα πως η επιχείρηση στη Ράφα θα προχωρήσει, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, περιλαμβανομένης εκείνης από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε μια επίσκεψη στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, όπου εστίασε επίσης στην αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Μίλερ επανέλαβε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να υποστηρίξουν μια επιχείρηση στη Ράφα «όπως προβλέπεται αυτή τη στιγμή» από το Ισραήλ.

«Μια επιχείρηση στη Ράφα θα καταστήσει δύσκολο να διατηρηθεί η αύξηση της ανθρωπιστικής αρωγής την οποία μπορέσαμε να διανείμουμε τις προηγούμενες λίγες εβδομάδες», είπε ο Μίλερ.

ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT