Πονοκέφαλος για τον Σολτς το «χρυσό» ντονέρ – Πλαφόν και… κουπόνια προτείνει η αντιπολίτευση

Πονοκέφαλος για τον Σολτς το «χρυσό» ντονέρ – Πλαφόν και… κουπόνια προτείνει η αντιπολίτευση

Ανατίμηση άνω των έξι ευρώ μέσα σε δύο χρόνια έχει καταγράψει ένα από τα «εθνικά» εδέσματα των Γερμανών, προκαλώντας αντιδράσεις των καταναλωτών και κινητοποιώντας την αντιπολίτευση για λύσεις

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός πλήττει εδώ και καιρό ένα από τα αγαπημένα και μέχρι πρότινος προσιτά πιάτα των Γερμανών, το ντονέρ κεμπάπ, και αυτό δεν θα μπορούσε παρά να εξελιχθεί σε πονοκέφαλο διαρκείας για τον Γερμανό καγκελάριο. 

Στις δημόσιες εμφανίσεις του ο Ολαφ Σολτς έχει συνηθίσει τόσο τις ερωτήσεις και τις διαμαρτυρίες για την εκτόξευση της τιμής του ντονέρ, ώστε η κυβέρνηση να έχει οδηγηθεί ακόμη και σε εξηγήσεις μέσω social media πως οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται εν μέρει στην αύξηση του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους. «Είναι τρομερά εντυπωσιακό ότι όπου κι αν πάω με ρωτούν, κυρίως νέοι άνθρωποι, αν θα έπρεπε να υπάρχει ένα φρένο στην τιμή του ντονέρ», παραδέχεται ο ίδιος. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bundesregierung (@bundesregierung)

Μάλιστα, προ καιρού ένας νεαρός είχε πλησιάσει τον Σολτς σε εκδήλωση, προτρέποντάς τον να… λύσει το θέμα με τον Πούτιν: «Πληρώνω 8 ευρώ το ντονέρ. Μιλήστε με τον Πούτιν, θέλω να πληρώνω 4 ευρώ» του είχε πει. 

Πλαφόν και… κουπόνια ντονέρ

Η αντιπολίτευση ακούει τις ενστάσεις των πολιτών και προτείνει λύσεις. Τη σκυτάλη στις αξιώσεις για μέτρα πήρε το αριστερό Die Linke που προτείνει την καθιέρωση πλαφόν στην τιμή του ντονέρ – παρόμοιο με αυτό που θεσπίστηκε σε ορισμένα μέρη της χώρας για τον έλεγχο των υψηλών ενοικίων. Οπως υποστηρίζει το αριστερό κόμμα, η τιμή του κεμπάπ έχει αγγίξει ήδη σε κάποιες πόλεις τα 10 ευρώ – από 4 ευρώ πριν από μόλις δύο χρόνια.

Το κόμμα προτείνει ανώτατο όριο τιμής τα 4,9 ευρώ και 2,90 ευρώ για τους νέους –ιδίως όσους προέρχονται από χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, για τους οποίους, όπως υποστηρίζει, το τουρκικό αυτό πιάτο αποτελεί καθημερινή ανάγκη–, αλλά και κουπόνια… ντονέρ για κάθε νοικοκυριό

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος έχει αποκλείσει τον έλεχγο τιμών ως «μη εφαρμόσιμο» στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Μάλιστα, είχε επαινέσει την «καλή δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» για τη μείωση του πληθωρισμού.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των κεμπάπ –ενός εδέσματος που εισήγαγαν στη γερμανική κουλτούρα οι Τούρκοι μετανάστες– αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ ετησίως. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Die Linke, με βάση την ετήσια κατανάλωση 1,3 δισ. τεμαχίων ντονέρ, ενδεχόμενο πρόγραμμα επιδότησης της κυβέρνησης θα κόστιζε ετησίως 4 δισ. ευρώ. 

Πονοκέφαλος για τον Σολτς το «χρυσό» ντονέρ – Πλαφόν και… κουπόνια προτείνει η αντιπολίτευση-1
To ντονέρ κεμπάπ εισήγαγαν στη γερμανική κουλτούρα οι Τούρκοι μετανάστες – Φωτ. αρχείου: AP Photo/Gero Breloer.

Προ εβδομάδων, η Χάνα Σταϊνμίλερ, βουλευτής των Πρασίνων, έφερε το θέμα στη γερμανική Βουλή. «Ξέρω πως δεν είναι ένα θέμα που αφορά πολλούς εδώ μέσα και ξέρω πως θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο χλευασμού», ανέφερε απευθυνόμενη στους συναδέλφους της στη Bundestag: «Ομως, για τους νέους ανθρώπους είναι ένα ζήτημα αυτή τη στιγμή εξίσου σημαντικό με το πού θα μείνουν όταν φύγουν από το σπίτι τους. Θεωρώ πως, ως εκπρόσωποι των ψηφοφόρων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε αυτό το θέμα».

Σημειώνεται πως τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές των ντονέρ εκτοξεύτηκαν λόγω του αυξανόμενου κόστους των πρώτων υλών: Το κρέας, μοσχαρίσιο, βοδινό ή αρνίσιο, κοστίζει τουλάχιστον 18% περισσότερο σε σχέση με δύο χρόνια πριν, το κόστος του ψωμιού έχει αυξηθεί κατά περίπου 24%, ενώ η χονδρική τιμή της ντομάτας κατά 65%. 

Πηγή: Guardian/The Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT