Κομισιόν για Ελλάδα – Αλβανία: «Διμερή θέματα δεν θα πρέπει να καθυστερούν τη διεύρυνση της Ε.Ε.»

Κομισιόν για Ελλάδα – Αλβανία: «Διμερή θέματα δεν θα πρέπει να καθυστερούν τη διεύρυνση της Ε.Ε.»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γνωστή θέση της Κομισιόν ότι διμερή θέματα δεν θα πρέπει να αποτελούν «εμπόδιο» στη διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης επισήμανε εκπρόσωπός της, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο η Αλβανία όσο και η Βόρεια Μακεδονία θα μπορέσουν να συνεχίσουν άμεσα την ενταξιακή τους διαδικασία.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση –που ετέθη στη σημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες– για τα επόμενα βήματα στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και εάν θεωρεί η Κομισιόν ότι το θέμα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι διμερές (χωρίς να κατονομάζεται η υπόθεση Μπελέρη), η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανα Πισονέρο τόνισε ότι «σε σχέση με την Αλβανία και την Ελλάδα, δεν μπορούμε να παράσχουμε άλλα στοιχεία». Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η θέση της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη και πως «παρακολουθούμε την υπόθεση και, ως γνωστόν, δεν σχολιάζουμε δικαστικές διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη».

Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε ότι η Κομισιόν παραμένει σε στενή επαφή με τις υποψήφιες χώρες και τα κράτη-μέλη, ενώ τόνισε ότι «για εμάς, τα διμερή θέματα δεν θα πρέπει να καθυστερούν τη διαδικασία διεύρυνσης».

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα ότι «η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα μπορέσουν να ανοίξουν το πρώτο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεών τους σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, όσο το δυνατόν πιο άμεσα».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρίνισε παράλληλα ότι η απόφαση «προφανώς, ανήκει στα κράτη-μέλη σε σχέση με το πότε η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη θα διεξαχθεί».

Σε σχέση με τις αυριανές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και τις προσδοκίες που έχει η Κομισιόν για τις απαιτούμενες συνταγματικές αλλαγές στη χώρα (σ.σ. κατ’ απαίτηση της Βουλγαρίας), η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «αύριο διεξάγονται ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών και βουλευτικές εκλογές, παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δώσει σαφείς ενδείξεις των προσδοκιών του και, φυσικά, από τη δική μας πλευρά στηρίζουμε πλήρως και ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Η Ανα Πισονέρο επανέλαβε, παράλληλα, ότι «αναμένουμε (σ.σ. η Βόρεια Μακεδονία) ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», ενώ πρόσθεσε ότι «όπως γνωρίζετε, η Βόρεια Μακεδονία έχει δεσμευτεί να αλλάξει το Σύνταγμά της».

Σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά για σεβασμό όλων των προϋποθέσεων από μια πιθανή αλλαγή ηγεσίας της χώρας –σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα της ενταξιακής της πορείας, επομένως και της Συμφωνίας των Πρεσπών–, η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ότι «από την πλευρά μας, ελπίζουμε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στο πώς θα προχωρήσουν σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT