Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει από τις απαιτήσεις μας

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει από τις απαιτήσεις μας

Χαρακτήρισε την κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα ως ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τελευταία πρόταση της Χαμάς για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είχε ως στόχο «να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα», ισχυρίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διαβεβαιώνοντας, ωστόσο, ότι «αυτό δεν συνέβη». 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. «Αποδείξαμε ήδη στην προηγούμενη απελευθέρωση των ομήρων, ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων», είπε και τόνισε ότι η πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία ήταν «πολύ μακριά από τις ζωτικές απαιτήσεις του Ισραήλ» 

«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει την άδικη κυριαρχία της στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ δεν θα της επιτρέψει να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες προκειμένου να συνεχίσει να εργάζεται για την καταστροφή μας. Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί μια πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον της χώρας μας», σημείωσε. 

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας στο Κάιρο, το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε την κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα ως ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς. 

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά εχθές ότι αποδέχεται πρόταση συμφωνίας για εκεχειρία. Ωστόσο, ο διπλωματικός αιφνιδιασμός από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση δεν απέτρεψε το Ισραήλ από το να συνεχίσει την επιχείρηση που είχε μόλις μερικές ώρες νωρίτερα ξεκινήσει στη Ράφα, καλώντας σε μερική εκκένωσή της. Σήμερα, οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού κλιμακώθηκαν στην περιοχή, καταλαμβάνοντας και αποκλείοντας το στρατηγικό πέρασμα της Ράφα – μοναδική «πύλη» εισόδου και εξόδου προς την Αίγυπτο.

Οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο λαμβάνουν χώρα, με φόντο τη μετακίνηση χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων, με ισραηλινή εντολή, μετά την προαναγγελθείσα επίθεση στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, εναντίον της οποίας είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και άλλες δυνάμεις.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ξεκαθαρίσαμε στο Ισραήλ τις θέσεις μας

Νωρίτερα, εκπρόσωπος Τύπου του Στείτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκαθαρίσει τις απόψεις τους στο Ισραήλ σχετικά με μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού. Θα οδηγήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου σε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT