Σκωτία: Πρώτος υπουργός ο Τζον Σουίνι, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας

Σκωτία: Πρώτος υπουργός ο Τζον Σουίνι, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας

Ο 60χρονος βετεράνος της τοπικής πολιτικής και επί σειρά ετών δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, γίνεται ο τρίτος επικεφαλής της Σκωτίας μέσα σε έναν και πλέον χρόνο

49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζον Σουίνι, ο νέος ηγέτης του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, εξελέγη σήμερα Πρώτος Υπουργός από το τοπικό κοινοβούλιο.

Διαδέχεται τον Χάμζα Γιούσαφ, με τη δύσκολη αποστολή να εργαστεί για την ανάκαμψη του κόμματός του ενόψει και των βρετανικών βουλευτικών εκλογών.

Ο Σουίνι εξελέγη, όπως αναμενόταν, λαμβάνοντας 64 ψήφους επί των 129 συνολικά εδρών του σκωτικού κοινοβουλίου του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, όπου το SNP προηγείται μακράν των διαφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Την επομένη της ανόδου του στην ηγεσία του SNP, ο 60χρονος Τζον Σουίνι, βετεράνος της τοπικής πολιτικής και επί σειρά ετών δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, γίνεται ο τρίτος επικεφαλής της Σκωτίας μέσα σε έναν και πλέον χρόνο.

Αντικαθιστά τον 39χρονο Χάμζα Γιούσαφ, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού του συνασπισμού με τους οικολόγους του Πράσινου Κόμματος. Οι οικολόγοι απείχαν σήμερα κατά την ψηφοφορία.

Ο Σουίνι αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του Ανωτάτου δικαστηρίου της Σκωτίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT