Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» φορτίο με βόμβες προς το Ισραήλ – «Δεν λάβαμε απαντήσεις για τη Ράφα»

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» φορτίο με βόμβες προς το Ισραήλ – «Δεν λάβαμε απαντήσεις για τη Ράφα»

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση φορτίου με βόμβες στο Ισραήλ, διότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος.

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα»

«Η θέση των ΗΠΑ ήταν ότι το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο χωρίς να έχουν πού αλλού να πάνε», δήλωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μιλώντας στο CBS News.

«Εχουμε εμπλακεί σε διάλογο με το Ισραήλ με τη μορφή της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας για το πώς θα καλύψουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες των αμάχων στη Ράφα και πώς θα λειτουργήσουν διαφορετικά κατά της Χαμάς εκεί από ό,τι έχουν λειτουργήσει αλλού στη Γάζα», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, «οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται». «Καθώς οι Ισραηλινοί ηγέτες φαινόταν να πλησιάζουν σε σημείο απόφασης για τέτοια επιχείρηση, αρχίσαμε να εξετάζουμε προσεκτικά τις προτεινόμενες μεταφορές συγκεκριμένων όπλων στο Ισραήλ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα. Αυτό άρχισε τον Απρίλιο», όπως εξήγησε.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της επανεξέτασης, διακόψαμε φορτίο όπλων την περασμένη εβδομάδα», σημείωσε, ενώ όπως ανέφερε: «Εστιάζουμε ιδιαίτερα στην τελική χρήση των βομβών των 2.000 λιβρών και στον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν σε πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα, όπως έχουμε δει σε άλλα μέρη της Γάζας. Δεν έχουμε αποφασίσει οριστικά για το πώς θα προχωρήσουμε με αυτό το φορτίο».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «για άλλες περιπτώσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπεριλαμβανομένων των κιτ JDAM [Joint Direct Attack Munition], συνεχίζουμε την επανεξέταση», ενώ διευκρίνισε πως «καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν αφορά επικείμενες αποστολές – πρόκειται για μελλοντικές».

Τέλος, διευκρίνισε ότι καμία από τις αποστολές δεν είχε «σχέση με τις συμπληρωματικές πιστώσεις για το Ισραήλ» που εγκρίθηκαν τον Απρίλιο, αλλά είχαν αντληθεί από «προηγούμενα κονδύλια που είχαν χορηγηθεί, κάποια πριν από πολλά χρόνια».

Πολιτικό μήνυμα

Δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επίσης μίλησε ανώνυμα και τον οποίο επικαλείται η Washington Post, δήλωσε ότι η κίνηση αποσκοπούσε στο να μεταφέρει στο Ισραήλ πολιτικό μήνυμα ως προς τη σοβαρότητα των ανησυχιών των ΗΠΑ σχετικά με την επίθεσή του στη Ράφα.

Τέσσερις πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι αποστολές, οι οποίες έχουν καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αφορούν κοινά πυρομαχικά άμεσης επίθεσης κατασκευής Boeing, καθώς και βόμβες μικρής διαμέτρου.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν επιβεβαίωσε καθυστέρηση στις προμήθειες όπλων, ωστόσο, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα ανέφερε: «Οπως έχει ήδη πει ο πρωθυπουργός, αν χρειαστεί να πολεμήσουμε μόνο με τα νύχια μας, τότε θα το κάνουμε».

«Απαράδεκτος» ο αποκλεισμός

Η αποκάλυψη από την πλευρά της Ουάσιγκτον έρχεται, ενώ η αμερικανική πλευρά άσκησε χθες Τρίτη δριμεία κριτική προς το Ισραήλ για το κλείσιμο όλων των σημείων εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, με τελευταίο το πέρασμα της Ράφα.  

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν «απαράδεκτο» το κλείσιμο από το Ισραήλ δύο σημαντικών σημείων εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

«Τα κλειστά σημεία διέλευσης πρέπει να ανοίξουν ξανά, είναι απαράδεκτο να είναι κλειστά», δήλωσε η Καρίν Ζαν-Πιέρ, διευκρινίζοντας ότι το σημείο εισόδου του Κερέμ Σαλόμ αναμένεται να ανοίξει ξανά σήμερα, Τετάρτη.

Πώς απάντησε το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο από την πλευρά του, στον απόηχο δημοσιευμάτων στα αμερικανικά Μέσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπήρξε πολιτική απόφαση για την παρακράτηση όπλων από το Ισραήλ, τον στενότερο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή.

Παρόλα αυτά, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν δημόσιες αναφορές, έστω ανεπίσημες, σχετικά με καθυστερήσεις σε παραδόσεις όπλων, μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα και την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς με 1.200 νεκρούς, που οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση στο να προσφέρει την πλήρη υποστήριξή της στον Νετανιάχου. 

Η εκστρατεία του Ισραήλ με σκοπό την «εξάλειψη» της Χαμάς και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που συνέλαβε κατά την επίθεσή της, διανύει πλέον τον όγδοο μήνας της και έχει οδηγήσει στον θάνατο συνολικά 34.789 Παλαιστινίων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η σύγκρουση έχει επίσης οδηγήσει πολλούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας στα πρόθυρα της πείνας και έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ με βασικό αίτημα προς τα πανεπιστήμια και την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποσύρουν την υποστήριξη προς το Ισραήλ -συμπεριλαμβανομένης της παροχής όπλων.

Πηγή: Reuters, AP, AFP, CBS News, WP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT