Διπλές εκλογές σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία – Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

Διπλές εκλογές σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία – Τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

«Στροφή» στο πολιτικό σκηνικό φαίνεται να επιφυλάσσουν οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεξάγονται σήμερα, Τετάρτη, βουλευτικές εκλογές, όπως και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, από τις οποίες αναμένεται να προκύψει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE οδεύει προς μία μεγάλη, «διπλή» εκλογική νίκη.

Συνολικά 17 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Κοινοβουλίου, το οποίο αριθμεί 120 βουλευτές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια, το VMRO-DPMNE αναμένεται να καταλάβει περίπου 55 έδρες (ή και παραπάνω) από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), το οποίο πραγματικά καταρρέει, θα περιοριστεί σε μόλις περίπου 25 έδρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το VMRO-DPMNE δεν πρόκειται να αποσπάσει αυτοδυναμία από τις σημερινές εκλογές.

Ομως, ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας, θα συμμαχήσει με κάποιο αλβανικό κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων ακόμη διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα. Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι προτιμητέος κυβερνητικός του εταίρος είναι ο συνασπισμός των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει», προκειμένου το κυρίαρχο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού στη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια, να «περάσει» πλέον στην αντιπολίτευση.

Πολλοί ψηφοφόροι ήταν εμφανώς δυσαρεστημένοι με τη στασιμότητα που επικρατεί στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, την αδύναμη οικονομία και την καλπάζουσα διαφθορά και αποφάσισαν να εμπιστευθούν την αντιπολίτευση. «Νομίζω ότι μία αλλαγή κυβέρνησης είναι πολύ πιθανή», λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό DLF ο Ντάνιελ Μπράουν, διευθυντής του γραφείου του πολιτικού ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (που πρόσκειται στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες) στα Σκόπια. Κατά την άποψή του «αυτό οφείλεται κυρίως στον πτωχό απολογισμό της κυβέρνησης σε πολλούς τομείς. Η διαφθορά και η δυσλειτουργία του κράτους είναι εμφανείς».

Την αντιπολίτευση υποβοηθούν επίσης η αδυναμία της κυβέρνησης να καταπολεμήσει τη διαφθορά, την οικονομική στασιμότητα και τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος αποδίδεται στην πανδημία του κορωνοϊού και στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το 2024 η Βόρεια Μακεδονία θα είναι η χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια για δεύτερη συνεχή χρονιά, αλλά και με το υψηλότερο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Για το 2022 και το 2023 το ποσοστό πληθωρισμού ήταν ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. 

Οσον αφορά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκεί τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, μια και η υποψήφια του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 24 Απριλίου, στον οποίο συμμετείχαν επτά υποψήφιοι, επικράτησε με διπλάσια διαφορά του βασικού της αντιπάλου, του Σοσιαλδημοκράτη απερχόμενου προέδρου της χώρας Στέβο Πεντάροφσκι (40% έλαβε η Σιλάνοφσκα έναντι 20% που απέσπασε ο Πεντάροφσκι). Το μόνο που απομένει σήμερα είναι η υποψήφια του VMRO-DPMNE να επικυρώσει τη νίκη της και να αναδειχθεί νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Για να θεωρηθεί έγκυρος ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών πρέπει το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% (στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το ποσοστό συμμετοχής κυμάνθηκε κοντά στο 50%). Σε διαφορετική περίπτωση, οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και επαναπροκηρύσσονται. Για τις βουλευτικές εκλογές δεν υπάρχει δεσμευτικό όριο συμμετοχής.

Το εκλογικό σώμα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχεται στα 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αργά σήμερα το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ/DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT