«Μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες» – Κινεζικά δίκτυα έστησαν ψεύτικα e-shops, πάνω από 800.000 τα θύματα

«Μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες» – Κινεζικά δίκτυα έστησαν ψεύτικα e-shops, πάνω από 800.000 τα θύματα

Τι φέρνει στο φως έρευνα των εφημερίδων «Guardian», «Die Zeit» και «Le Monde» – Από Ευρώπη και ΗΠΑ η συντριπτική πλειονότητα των εξαπατηθέντων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ φέρεται να έπεσαν θύματα εξαπάτησης, με αποτέλεσμα να κοινοποιήσουν πληροφορίες της κάρτας τους καθώς και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε ένα τεράστιο δίκτυο εικονικών διαδικτυακών καταστημάτων, το οποία φέρεται να λειτουργούσε με έδρα την Κίνα.

Διεθνής έρευνα από τον Guardian, τη γερμανική «Die Zeit» και τη γαλλική «Le Monde» ρίχνει φως στον τρόπο που λειτουργούσε η εν λόγω απάτη, την οποία το βρετανικό Chartered Trading Standards Institute θεωρεί «από τις μεγαλύτερες του είδους της», καθώς φαίνεται πως έχουν στηθεί έως και 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες.

Μια σειρά δεδομένων που εξετάστηκαν τόσο από δημοσιογράφους όσο και από ειδικούς στους υπολογιστές δείχνουν ότι η εν λόγω απάτη είναι σε μεγάλο βαθμό οργανωμένη, «έξυπνη» τεχνολογικά και συνεχίζεται ακόμη.

Ειδικότερα, οι απατεώνες δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα που προσφέρουν προϊόντα με εκπτώσεις από μάρκες όπως οι Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες.

Οι εν λόγω ιστοσελίδες, οι οποίες εμφανίζονται σε πολλές γλώσσες από τα αγγλικά έως τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα σουηδικά και τα ιταλικά, φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί με στόχο να παρασύρουν τους αγοραστές ώστε να δώσουν τα χρήματά τους και τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα.

Ωστόσο, οι ιστότοποι αυτοί ουδεμία σχέση έχουν με τις μάρκες που ισχυρίζονται ότι πωλούν και στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταναλωτές που μίλησαν για την εμπειρία τους ανέφεραν ότι δεν έλαβαν κανένα προϊόν.

Τα πρώτα ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) φαίνεται να δημιουργήθηκαν το 2015, ενώ μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο «παραγγελίες», όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων.

Αν και δεν ήταν όλες οι πληρωμές επιτυχείς, η ανάλυση των στοιχείων δείχνει πως η ομάδα των απατεώνων είναι πιθανό να προσπάθησε να αρπάξει έως και 50 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου. Πολλά από τα συγκεκριμένα e-shops έχουν κλείσει, όμως περισσότερα από 22.500 εξακολουθούν να λειτουργούν.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν κοινοποιήσει το e-mail τους, ενώ 476.000 εξ αυτών έχουν δώσει στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου κωδικού ασφαλείας που αυτές διαθέτουν.

Τέλος, όλοι τους έδωσαν τα ονόματά τους, τον αριθμό τηλεφώνου τους, το e-mail τους και τον ταχυδρομικό τους κώδικα στους απατεώνες.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT