NYT: Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ υπέστη εγκεφαλικές βλάβες από παράσιτο

NYT: Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ υπέστη εγκεφαλικές βλάβες από παράσιτο

Η «σκιά» στις τομογραφίες εγκεφάλου, το ραντεβού για χειρουργείο και η γνωμάτευση για το «νεκρό σκουλήκι» που του είχε προκαλέσει εγκεφαλικές βλάβες. Οι NYT αναλύουν την υγεία του τρίτου, ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη από παράσιτο, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλούνται κατάθεσή του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές από το μακρινό 2012. 

Το 2010, ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ αντιμετώπιζε απώλεια μνήμης και «διανοητική σύγχυση» σε τόσο μεγάλο βαθμό, που οικείο άτομό ανησύχησε ότι είχε όγκο στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους NYT. Ο Κένεντι συμβουλεύτηκε ορισμένους από τους κορυφαίους νευρολόγους της χώρας, πολλοί από τους οποίους είχαν αναλάβει τον θείο του, γερουσιαστή Εντουάρντ Κένεντι, που είχε χάσει τη ζωή του από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Αρκετοί γιατροί παρατήρησαν μία «σκιά» στις τομογραφίες εγκεφάλου του Κένεντι Τζούνιορ, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, και αυτός, είχε όγκο. Ο Κένεντι προγραμμάτισε να χειρουργηθεί εσπευσμένα στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Ντιουκ από τον ίδιο γιατρό που είχε αναλάβει και τον θείο του.

Ενώ προετοιμαζόταν για το χειρουργείο, έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν γιατρό του νοσοκομείου Newν York Presbyterian, ο οποίος είχε διαφορετική γνώμη. Ο συγκεκριμένος ήταν της γνώμης πως ο κ. Κένεντι είχε ένα νεκρό παράσιτο στο κεφάλι του.

Ο γιατρός θεωρούσε ότι η ανωμαλία που φαινόταν στις σαρώσεις «είχε προκληθεί από ένα σκουλήκι που μπήκε στον εγκέφαλό μου και έφαγε ένα μέρος του και στη συνέχεια πέθανε», φέρεται να είχε καταθέσει ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ. 

Ο 70χρονος Κένεντι, ανεξάρτητος πλέον υποψήφιος για την προεδρία, «έχει παρουσιάσει την αθλητική κατάστασή του και το γεγονός πως είναι σχετικά πιο νέος, ως πλεονέκτημα έναντι των δύο γηραιότερων ανθρώπων που διεκδίκησαν ποτέ τον Λευκό Οίκο: του προέδρου Τζο Μπάιντεν, 81 ετών, και του πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, 77 ετών».

Ο κ. Κένεντι έχει εξασφαλίσει μια θέση στα ψηφοδέλτια της Γιούτα, του Μίσιγκαν, της Χαβάης και, σύμφωνα με την καμπάνια του, της Καλιφόρνιας και του Ντέλαγουερ. Οι εντατικές προσπάθειές του να αποκτήσει πρόσβαση σε περισσότερες πολιτείες θα μπορούσαν να του επιτρέψουν ακόμα και να ανατρέψει την εκλογική αναμέτρηση, σχολιάζουν οι ΝΥΤ.

«Εχει δοκιμάσει τα πάντα για να φαίνεται υγιής, κάνοντας σκι με έναν επαγγελματία snowboarder και με έναν χρυσό ολυμπιονίκη που τον αποκάλεσε “ripper” καθώς έτρεχαν στο βουνό. Ενα κινηματογραφικό συνεργείο τον κατέγραφε ενώ σήκωνε βάρη, χωρίς μπλούζα, σε ένα υπαίθριο γυμναστήριο στην παραλία Βένις», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Παρόλα αυτά, με την πάροδο των ετών, αντιμετώπσε σοβαρά προβλήματα υγείας, ορισμένα από τα οποία δεν είχαν αποκαλυφθεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου του παρασίτου, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα που αναφέρει ότι επί δεκαετίες, ο Κένεντι Τζούνιορ υπέφερε από κολπική μαρμαρυγή, μια κοινή ανωμαλία του καρδιακού παλμού που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας.

Εχει νοσηλευτεί τουλάχιστον τέσσερις φορές για επεισόδια, αν και σε συνέντευξή του στους Times αυτόν τον χειμώνα, είπε ότι δεν είχε κανένα περιστατικό εδώ και πάνω από μια δεκαετία και θεωρεί πως το πρόβλημα έχει ξεπεραστεί. 

Περίπου την ίδια περίοδο που έμαθε για το παράσιτο, διαγνώστηκε επίσης με δηλητηρίαση από υδράργυρο, πιθανότατα από την κατάποση πολλών ψαριών που περιείχαν το επικίνδυνο βαρύ μέταλλο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα.

«Εχω προβλήματα γνωστικής λειτουργίας, ξεκάθαρα», είχε πει στην κατάθεση του 2012. «Υποφέρω απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης και έχω απώλεια μακροπρόθεσμης μνήμης που με επηρεάζει».

Στη συνέντευξή του στους Times, είπε ότι έχει ανακάμψει από την απώλεια μνήμης και την πνευματική «ομίχλη», και ότι δεν αντιμετώπιζε μεταγενέστερες επιπτώσεις από το παράσιτο, για το οποίο δεν απαιτήθηκε κάποια θεραπεία.

Ερωτηθείσα την περασμένη εβδομάδα αν κάποιο από τα προβλήματα υγείας του κ. Κένεντι θα μπορούσε να διακινδυνεύσει την καταλληλότητά του για την προεδρία, η εκπρόσωπος της εκστρατείας του Κένεντι, Στέφανι Σπιρ, δήλωσε στους Times «Αυτή είναι μια ξεκαρδιστική πρόταση, δεδομένου του ανταγωνισμού».

Με πληροφορίες από New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT