Ράμα: Η επίσκεψή μου δεν σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας

Ράμα: Η επίσκεψή μου δεν σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας

Στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα αναφέρεται σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, δηλώνοντας έκπληκτος από τις αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επικείμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα αναφέρεται σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, δηλώνοντας έκπληκτος από τις αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης

Οπως αναφέρει ο Εντι Ράμα, η επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 12 Μαϊου, εντάσσεται σε μια σειρά προγραμματισμένων ταξιδιών σε ευρωπαϊκές χώρες και «δεν σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα ή με συγκεκριμένα αφηγήματα που μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών».

«Μου προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ κατανοώ πλήρως την προοπτική που εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός», σημειώνει στην αρχή της ανάρτησής του, προσθέτοντας πως «η έντονη αντίθεση των απόψεων για το ίδιο ζήτημα διαφωτίζει το γιατί κάποιοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ενώ σε άλλους έχει ανατεθεί από τον λαό η διακυβέρνηση της χώρας».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Εντι Ράμα

«Μου προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης, ενώ κατανοώ πλήρως την προοπτική που εξέφρασε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση των απόψεων για το ίδιο ζήτημα διαφωτίζει το γιατί κάποιοι βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ενώ σε άλλους έχει ανατεθεί από τον λαό η διακυβέρνηση της χώρας.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σωστά επισήμανε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλα δημοκρατικά έθνη μπορούν να επισκέπτονται, να συναντούν τους συμπατριώτες τους και να τους επαινούν για τη σκληρή δουλειά και την πολύτιμη συνεισφορά τους, όχι μόνο στη χώρα που διαμένουν αλλά και στην πατρίδα τους.

Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή 12 Μαΐου δεν σχετίζεται με εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα ή με συγκεκριμένα αφηγήματα που μπορεί να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών, τα οποία δεν είναι στην ατζέντα της αλβανικής κυβέρνησης.

Η επίσκεψη εντάσσεται σε μια μακρά σειρά προγραμματισμένων επισκέψεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, όπου ζει μια τεράστια κοινότητα Αλβανών, για να συνεργαστώ με τους ομοεθνείς μου στο εξωτερικό και να μοιραστώ την υπερηφάνεια της Αλβανίας γι’ αυτούς και το όραμά μας για την “Αλβανία 2030”. Αυτά είναι όλα κι όλα για την επίσκεψή μου στη φιλική γειτονική Ελλάδα Τα υπόλοιπα είναι απλώς θόρυβος στο παρασκήνιο».

Πυρά της αντιπολίτευσης

Νωρίτερα, σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή την ανεπίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, εξαπέλυσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η επίσκεψη Ράμα θα διεξαχθεί «την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη». Στο πλαίσιο αυτό γίνεται λόγος για μια «προκλητική ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Υπογραμμίζει τις μέχρι σήμερα επικοινωνιακές της επιλογές, που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις, δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας». 

Από την πλευρά του, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και αρμόδιος του ΚΤΕ Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος σχολίασε αιχμηρά την απόφαση του Αλβανού πρωθυπουργού να πραγματοποιήσει «προεκλογική συγκέντρωση» στην Αθήνα -για τις αλβανικές εκλογές του 2025 και λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές -και μάλιστα ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Αποτελεί μια προκλητική κίνηση με προφανείς συμβολισμούς και σαφή μηνύματα τόσο για την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και τη συμπερίληψη αυτού στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας όσο και για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο σύνολό τους», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μάντζος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT