Ελιγμοί Νετανιάχου με στόχο την εξουσία

Ελιγμοί Νετανιάχου με στόχο την εξουσία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις για εκεχειρία, ενώ οι κυβερνητικοί σύμμαχοί του απειλούν να τον εγκαταλείψουν αν υποχωρήσει

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρότι γνωστός για τις παρελκυστικές τακτικές του και την αναβλητικότητά του στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, δεν θα μπορεί πια να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική.

Στο εσωτερικό, οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του απειλούν να ρίξουν την κυβέρνηση αν συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός και δεν εκδιώξει με τα όπλα τη Χαμάς από τη Ράφα. Στο διπλωματικό πεδίο, οι σύμμαχοί του –και ειδικά οι ΗΠΑ– τον πιέζουν να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός, να παρακάμψει τη Ράφα και να αποφύγει το ανθρώπινο κόστος που θα είχε μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη νότια Γάζα.

Ο Νετανιάχου διαπραγματεύεται και ελίσσεται σε πολλά πεδία ταυτόχρονα, με ενδεχόμενες σημαντικές επιπτώσεις για την πρωθυπουργία του. Οι πρόσφατες αποφάσεις του, με τη διαταγή για μετακίνηση των προσφύγων σε «ασφαλή ζώνη» και την κατάληψη του συνοριακού περάσματος προς την Αίγυπτο, στέλνουν μήνυμα στους ακροδεξιούς κοινοβουλευτικούς συμμάχους του, στη Χαμάς και στην κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια του Ισραήλ. Το πολεμικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη της αντιπολίτευσης, ενέκρινε αυτές τις αποφάσεις.

Πρώτο μέλημα του Νετανιάχου είναι, σύμφωνα με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντάνιελ Κούρτσερ, η παραμονή του στην εξουσία, καθώς μια εκλογική ήττα θα σήμαινε την αναβίωση των δικαστικών υποθέσεων εναντίον του. «Ας μην ξεχνάμε επίσης την πίεση που δέχεται από τους εξτρεμιστές του συνασπισμού του και τις οικογένειες των ομήρων, οι οποίοι απαιτούν κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των δικών τους», λέει ο Κούρτσερ.

Οι σύμμαχοι του Νετανιάχου, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμοτρίχ, έχουν δεσμευθεί να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση εάν ο πρωθυπουργός προβεί σε υποχωρήσεις, όπως μια κατάπαυση του πυρός, επιτρέποντας στη Χαμάς να ισχυριστεί ότι νίκησε. Ο απόστρατος στρατηγός και μέλος του πολεμικού συμβουλίου Γκάντι Αϊζενκοτ έχει κατηγορήσει τους δύο ακροδεξιούς υπουργούς για εκβιασμό και παρεμπόδιση της απελευθέρωσης έστω και λίγων ομήρων. Πρόωρες εκλογές, όμως, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στο Λικούντ να κυβερνήσει με νέο συνασπισμό χωρίς τους ενοχλητικούς εξτρεμιστές, ιδανική προοπτική για τον Νετανιάχου.

Η αποδοχή προσωρινής κατάπαυσης του πυρός σε στάδια θα επέτρεπε στο Ισραήλ να αντιμετωπίσει την απειλή των τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς στη Ράφα, αφορμή για την παρούσα επιχείρηση, με πιο αργό ρυθμό και μικρότερες απώλειες αμάχων. Κάτι τέτοιο θα κατεύναζε τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος θα μπορούσε να κάνει λόγο για διπλωματική νίκη με την υπογραφή κατάπαυσης του πυρός και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η καταστροφή των σηράγγων που επιτρέπουν τον ανεφοδιασμό της Χαμάς κάτω από τη Ράφα είναι σημαντικότερη από την εξουδετέρωση των τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς. «Αν δώσουμε τέλος στον πόλεμο χωρίς να έχουμε αποκλείσει τις σήραγγες, θα επιτρέψουμε στη Χαμάς και σε όποια άλλη τρομοκρατική οργάνωση να εξοπλισθεί ξανά», λέει ο Ισραηλινός αναλυτής Κόμπι Μάικλ.

Παρά τους σοβαρούς αμερικανικούς ενδοιασμούς, μια περιορισμένης κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα εξυπηρετεί πολιτικά τον Νετανιάχου καθώς εξευμενίζει τη δεξιά πτέρυγα και τη διατηρεί δεμένη στο άρμα του. Ομως οι πρόσφατες παραχωρήσεις από μέρους της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο και ο έλεγχος που ασκεί το Ισραήλ στο συνοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο στη Ράφα καθιστούν πολιτικά αποδεκτή σε αυτή τη συγκυρία μια κατάπαυση του πυρός για τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT