Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Μονή της Χώρας: Η Τουρκία να σεβαστεί την ποικιλόμορφη ιστορία της

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Μονή της Χώρας: Η Τουρκία να σεβαστεί την ποικιλόμορφη ιστορία της

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατυπώσει την ίδια θέση τον Ιούλιο του 2020 όταν η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πάγια αμερικανική θέση που καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στα μνημεία διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων που μετατρέπονται σε τζαμιά αντέδρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη μετατροπή της ιστορικής Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου ανέφερε ότι αυτό πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που θα σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία του μνημείου.

Οπως σημείωσε, «γνωρίζουμε ότι το Μουσείο της Χώρας, ένα μνημείο που βρίσκεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, άνοιξε ξανά ως τζαμί και σας παραπέμπουμε στην κυβέρνηση της Τουρκίας για περισσότερες λεπτομέρειες. Ενθαρρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει και να διασφαλίσει την προσβασιμότητα στις τοποθεσίες και στα κτίρια που φιλοξενούσαν διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, με τρόπο που σέβεται την ποικιλόμορφη ιστορία τους».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατυπώσει την ίδια θέση τον Ιούλιο του 2020 όταν η Αγία Σοφία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται πως χθες, κατά την καθιερωμένη μηνιαία ενημέρωση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «παντελώς αχρείαστη». 

Οπως είπε, θα θέσει το θέμα στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα την ερχόμενη Δευτέρα. 

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT