Ημέρα της Νίκης: Η Ρωσία γιορτάζει με παρέλαση στη Μόσχα, ενώ κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία

Ημέρα της Νίκης: Η Ρωσία γιορτάζει με παρέλαση στη Μόσχα, ενώ κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία

Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι η Δύση έχει ξεχάσει τον ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, όπως και το μάθημα ότι ούτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης ούτε ο Αδόλφος Χίτλερ κατάφεραν να νικήσουν τη Ρωσία

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία γιορτάζει την επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σήμερα, Πέμπτη, ενώ οι σχέσεις της με τη Δύση βυθίζονται περισσότερο σε κρίση, εν μέσω προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία μόλις οκτώ χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Eνωσης, θα μιλήσει στην παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία σήμερα.

Το στρατιωτικό υλικό που θα επιδείξουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά περιορισμένο συγκριτικά με τις παρελάσεις πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Ο Πούτιν έχει αναδείξει τον πόλεμό του κατά του Κιέβου ως μέρος ενός ιερού αγώνα με τη Δύση, η οποία, όπως λέει, έχει ξεχάσει τον ρόλο που έπαιξε η Σοβιετική Ενωση στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, όπως και το μάθημα ότι ούτε ο Ναπολέων Βοναπάρτης ούτε ο Αδόλφος Χίτλερ κατάφεραν να νικήσουν τη Ρωσία.

«Θέλω να υποκλιθώ στους ήρωές μας, στους συμμετέχοντες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, σε όλους εκείνους που πολεμούν για την πατρίδα», δήλωσε ο Πούτιν κατά την ορκωμοσία του για νέα θητεία ως πρόεδρος, προχθές, Τρίτη.

Δεν κλήθηκαν πρεσβευτές «μη φιλικών χωρών»

Ημέρα της Νίκης: Η Ρωσία γιορτάζει με παρέλαση στη Μόσχα, ενώ κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία-1

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι οι πρεσβευτές «μη φιλικών» χωρών δεν προσκλήθηκαν στην παρέλαση – για τρίτη συνεχή χρονιά μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι χώρες αυτές, είπε, είχαν «επιθετικές πολιτικές» έναντι της Ρωσίας.

Πολλοί Δυτικοί πρεσβευτές έμειναν μακριά και από την τελετή του Κρεμλίνου την Τρίτη, κατά την οποία ο Πούτιν ορκίστηκε για νέα εξαετή θητεία.

Ο 71χρονος επικεφαλής του Κρεμλίνου υποσχέθηκε νίκη στον πόλεμο, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν εναντίον των ουκρανικών παρά τη βοήθεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Υπό ρωσικό έλεγχο το 18% των εδαφών της Ουκρανίας

Ημέρα της Νίκης: Η Ρωσία γιορτάζει με παρέλαση στη Μόσχα, ενώ κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία-2
Τελετή για την 79η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή Ντονέτσκ, στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία Ουκρανία (REUTERS/Alexander Ermochenko).

Η Ουκρανία και η Δύση υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν επιδιώκει μία αυτοκρατορικού τύπου αρπαγή γης.

Η Ρωσία ελέγχει σήμερα περίπου το 18% των εδαφών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και τμήματα τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία. Ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα εδάφη κάποτε αποτελούσαν μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ανήκουν και πάλι στη Ρωσία.

Νίκη της Σοβιετικής Ενωσης

Ημέρα της Νίκης: Η Ρωσία γιορτάζει με παρέλαση στη Μόσχα, ενώ κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία-3

Η Σοβιετική Ενωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων πολλών εκατομμυρίων στην Ουκρανία, αλλά τελικά απώθησε τις ναζιστικές δυνάμεις πίσω στο Βερολίνο. Ο Χίτλερ αυτοκτόνησε και το κόκκινο σοβιετικό λάβαρο της νίκης υψώθηκε πάνω από το Ράιχσταγκ το 1945.

Η άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας τέθηκε σε ισχύ στις 11.01 μ.μ. της 8ης Μαΐου 1945, η οποία σηματοδοτήθηκε ως «Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη» σε Γαλλία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Μόσχα ήταν ήδη 9 Μαΐου, η οποία ορίστηκε η «Ημέρα της Νίκης» της Σοβιετικής Ενωσης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-45, όπως αναφέρεται στη Ρωσία.

Παρέλαση σε καιρό πολέμου

Ημέρα της Νίκης: Η Ρωσία γιορτάζει με παρέλαση στη Μόσχα, ενώ κερδίζει έδαφος στην Ουκρανία-4

Η παρέλαση στη Μόσχα είναι πιθανό να περιλαμβάνει διηπειρωτικά βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα RS-24 Yars. Η εφημερίδα Izvestia ανέφερε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα είναι λιγότερα από ό,τι συνήθως.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία δημοσιεύουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ανδρών που έχουν χάσει στον πόλεμο, αν και οι εκτιμήσεις των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών και των τραυματιών σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Ρώσοι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στην πιο επικίνδυνη φάση του, ενώ ο Πούτιν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ευρύτερου πολέμου στον οποίο θα συμμετάσχουν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.

Η κρίση έχει βαθύνει περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την παροχή βοήθειας ύψους 61 δισ. δολ. στην Ουκρανία, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει τη Ρωσία με βρετανικά όπλα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Ρωσία απάντησε τη Δευτέρα ανακοινώνοντας ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων λόγω των απειλών που, όπως ισχυρίστηκε η Μόσχα, προέρχονται από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μαζί με την ήττα του Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα το 1812, η συντριβή της ναζιστικής Γερμανίας αποτελεί τον μεγαλύτερο στρατιωτικό θρίαμβο της Ρωσίας, αν και οι δύο καταστροφικές εισβολές από τη Δύση άφησαν τη Ρωσία πιο ευάλωτη όσον αφορά τα δυτικά σύνορά της.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT