«Το Ιράν θα αλλάξει πυρηνικό δόγμα εάν απειληθεί η ύπαρξή του»

«Το Ιράν θα αλλάξει πυρηνικό δόγμα εάν απειληθεί η ύπαρξή του»

«Δεν έχουμε αποφασίσει να κατασκευάσουμε πυρηνική βόμβα, αλλά αν απειληθεί η ύπαρξη του Ιράν, δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα», ανέφερε αξιωματούχος της Τεχεράνης

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν θα πρέπει να αλλάξει το πυρηνικό του δόγμα εάν η ύπαρξή του απειλείται από το Ισραήλ, δήλωσε ο σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Καμάλ Χαράζι, εγείροντας ανησυχίες για την ανάπτυξη ιρανικού πυρηνικού όπλου.

«Δεν έχουμε αποφασίσει να κατασκευάσουμε πυρηνική βόμβα, αλλά αν απειληθεί η ύπαρξη του Ιράν, δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα», δήλωσε ο Χαράζι, όπως μετέδωσε το ιρανικό Student News Network σήμερα, Πέμπτη, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τέτοια όπλα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απαγόρευσε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων με φετφά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επαναλαμβάνοντας τη στάση του το 2019 λέγοντας: «Η κατασκευή και η αποθήκευση πυρηνικών βομβών είναι λάθος και η χρήση τους είναι haram (θρησκευτικά απαγορευμένη) … Αν και διαθέτουμε πυρηνική τεχνολογία, το Ιράν την έχει αποφύγει σταθερά».

«Δυτική πίεση»

Ωστόσο, ο τότε υπουργός Πληροφοριών του Ιράν δήλωσε το 2021 ότι η δυτική πίεση θα μπορούσε να ωθήσει την Τεχεράνη να αναζητήσει πυρηνικά όπλα.

«Σε περίπτωση επίθεσης στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις από το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ), η αποτροπή μας θα αλλάξει», πρόσθεσε ο Χαράζι.

Τον Απρίλιο, το Ιράν και το Ισραήλ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο έντασης, με την Τεχεράνη να εκτοξεύει άμεσα περίπου 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ ως αντίποινα για αιματηρό ισραηλινό πλήγμα στο συγκρότημα της πρεσβείας της στη Δαμασκό.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT