Νeom: Εντολή «να σκοτώνουν» όσους αντιστέκονται στην πρώτη κάθετη πόλη του κόσμου

Νeom: Εντολή «να σκοτώνουν» όσους αντιστέκονται στην πρώτη κάθετη πόλη του κόσμου

Τι καταγγέλλει για το υπερφιλόδοξο πρότζεκτ «Neom» στο BBC πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, που πλέον ζει στη Μεγάλη Βρετανία για λόγους ασφαλείας

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σαουδαραβικές αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» ακόμη και για χρήση θανάσιμης βίας για την απαλλοτρίωση γης σε έρημο όπου οικοδομείται μια φουτουριστική πόλη από δεκάδες δυτικές εταιρείες, αποκάλυψε στο BBC πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του βασιλείου του Κόλπου. 

Ο συνταγματάρχης Ραμπίχ Αλενεζί υποστηρίζει πως έδωσε εντολή έξωσης σε κατοίκους ντόπιας φυλής για τους σκοπούς του μεγαλεπήβολου «The Line», μιας κάθετης έξυπνης πόλης σε ευθεία γραμμήμ που σχεδιάζεται χωρίς αυτοκίνητα, δρόμους ή εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο του mega-πρότζεκτ «Neom». 

Ενας πολίτης που αντέδρασε στην εντολή έξωσης πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός, υποστηρίζει ο Αλενεζί – κάτι που τόσο το Ριάντ όσο και η διοίκηση του Neom αρνήθηκαν να σχολιάσουν. 

Το Neom, μία υπό ανέγερση οικολογική ζώνη κόστους 500 δισ. δολαρίων στο βόρειο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που στόχο έχει την οικονομική απεξάρτηση του βασιλείου από το πετρέλαιο. To project The Line, μήκους 170 χλμ. και πλάτους μόλις 200 μέτρων, θεωρείται η «ναυαρχίδα» του Neom, στην οποία εμπλέκονται δεκάδες ξένες κατασκευαστικές εταιρείες. 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του πρίγκιπα διαδόχου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, πάνω από 6.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν για την οικοδόμηση του φαραωνικού έργου – αριθμός που σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ALQST είναι πολύ υψηλότερος. 

Σύμφωνα με τις αναλύσεις δορυφορικών εικόνων της περιοχής από το BBC, τρία από τα χωριά που βρίσκονταν στην περιοχή, τα al-Khuraybah, Sharma και Gayal, σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία σβήστηκαν από τον χάρτη στο βωμό της οικιστικής ανάπτυξης. 

Νeom: Εντολή «να σκοτώνουν» όσους αντιστέκονται στην πρώτη κάθετη πόλη του κόσμου-1
To χωριό Σάρμα στις 2 Οκτωβρίου του 2018 και στις 4 Απριλίου του 2024 – Φωτ.: Planet Labs PBC/BBC.

O Αλενεζί, που αυτοεξορίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, υποστηρίζει πως η εντολή εκκένωσης της περιοχής που δέχτηκε αφορούσε το al-Khurayba, ένα χωριό 4,5 χλμ. νοτίως του The Line. Τα χωριά κατοικούνταν στην πλειονότητά τους από τη φυλή Huwaitat, που ζει στην περιοχή του Ταμπούκ εδώ και γενιές. 

Οπως λέει, σύμφωνα με την εντολή του Απριλίου του 2020, η φυλή περιελάμβανε «πολλούς αντάρτες» και «όποιος εξακολουθούσε να αντιστέκεται στην έξωση, θα έπρεπε να θανατώνεται, συνεπώς έδινε άδεια για τη χρήση φονικής βίας κατά οποιουδήποτε επέμενε να παραμένει σπίτι του». 

Ο ίδιος, επικαλούμενος ιατρικούς λόγους ανωτέρας βίας, κατάφερε να αποφύγει την αποστολή που του ανατέθηκε, η οποία παρ’ όλα αυτά –και σύμφωνα με το BBC–προχώρησε βάσει σχεδίου. 

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Αμπντούλ Ραχίμ αλ-Χουγουάιτι αρνήθηκε να επιτρέψει στην αρμόδια επιτροπή να εκτιμήσει την κατοικία του, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τα πυρά των σαουδαραβικών αρχών που είχαν κληθεί να διεκπεραιώσουν την αποστολή εκκαθάρισης. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κρατική ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας, υποστηριζόταν πως ο αλ-Χουγουάιτι άνοιξε πρώτος πυρ κατά των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα εκείνες να χρειαστεί να αμυνθούν εξουδετερώνοντάς τον. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο άνδρας έπεσε νεκρός απλώς επειδή αντιστεκόταν στην εξαναγκαστική φυγή. 

Νeom: Εντολή «να σκοτώνουν» όσους αντιστέκονται στην πρώτη κάθετη πόλη του κόσμου-2
To The Line, με μήκος 170 χιλιόμετρα και πλάτος 200 μέτρα, θα αποτελείται από έναν ουρανοξύστη ύψους 500 μέτρων με ανακλαστικές επιφάνειες, ο οποίος θα στεγάσει εννέα εκατομμύρια ανθρώπους – Φωτ.: Shutterstock. 

Το BBC δεν κατέστη εφικτό να επαληθεύσει τις καταγγελίες του Αλενεζί για τα περί «θανάσιμης βίας». Ωστόσο, πηγή με πρόσβαση στη διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας υποστήριξε στο βρετανικό Μέσο πως η μαρτυρία του συνταγματάρχη –ως προς το περιεχόμενο της εντολής και του τρόπου κοινοποίησής της– συμβαδίζει με όσα είναι γνωστό πως ισχύουν για τέτοιου είδους αποστολές στο βασίλειο. 

Τουλάχιστον άλλοι 47 άνθρωποι συνελήφθησαν για αντίσταση κατά των εξώσεων, ενώ πολλοί εξ αυτών διώκονται με κατηγορίες για τρομοκρατία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη και την ALQST. Από αυτούς, 40 παραμένουν υπό κράτηση, πέντε εκ των οποίων είναι καταδικασμένοι σε θάνατο, αναφέρει το ALQST. Πολλοί άλλοι, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, συνελήφθησαν απλώς και μόνο επειδή πόσταραν αναρτήσεις πένθους για τον Αλ-Χουγουάιτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Οι σαουδαραβικές αρχές ισχυρίζονται πως αποζημίωσαν όσους χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αν και σύμφωνα με την ALQST τα ποσά που δόθηκαν ήταν μακράν χαμηλότερα από αυτά που είχαν προαναγγελθεί. 

«Το Neom είναι το καμάρι του οράματος του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Γι’ αυτό και ήταν τόσο βίαιος στην αντιμετώπιση της φυλής Χουγουαϊτάτ», σημειώνει ο Αλενεζί. 

Ο ίδιος, παρότι μακριά από τη Σαουδική Αραβία, εξακολουθεί να φοβάται για την ασφάλειά του. Οπως υποστηρίζει, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών τού είπε ότι θα του προσφέρονταν 5 εκατ. δολάρια, αν συμφωνούσε να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα υπουργό Εσωτερικών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Λονδίνο. Ο Αλενεζί αρνήθηκε, ενώ το Ριάντ, που κλήθηκε από το BBC να τοποθετηθεί στην καταγγελία, δεν απάντησε. 

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή