Τραμπ: Το παζάρι του 1 δισ. με τις πετρελαϊκές εταιρείες

Τραμπ: Το παζάρι του 1 δισ. με τις πετρελαϊκές εταιρείες

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να καταργήσει σειρά πολιτικών του Μπάιντεν για τα ηλεκτρικά οχήματα και την αιολική ενέργεια, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες αντιτίθεται η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να ανατρέψει δεκάδες περιβαλλοντικούς κανονισμούς και νομοθετήματα της κυβέρνησης Μπάιντεν σε συνάντηση με κορυφαία στελέχη των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών, κατά την οποία ζήτησε να συγκεντρώσουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία, όπως αποκαλύπτει η Washington Post σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ.

Η Post, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές με γνώση της συνάντησης -τον περασμένο μήνα- στη Φλόριντα, ανέφερε ότι ο Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει τη νομοθετική ρύθμιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα ηλεκτρικά οχήματα, σχετικά με τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων, και -μεταξύ άλλων- να σταματήσει το πάγωμα των αδειών για νέες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το δημοσίευμα αρχίζει αναφέροντας τη συνάντηση Τραμπ με μερικά από τα κορυφαία στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας στο Μαρ-α-Λάγκο, όπου ένα στέλεχος παραπονέθηκε για το πώς αντιμετωπίζουν επαχθείς περιβαλλοντικούς κανονισμούς παρά το γεγονός ότι ξόδεψαν 400 εκατομμύρια δολάρια μόνο για λόμπι στη διακυβέρνηση Μπάιντεν τον περασμένο χρόνο.

Η απάντηση του Τραμπ εξέπληξε αρκετά από τα στελέχη που βρίσκονταν στην αίθουσα με θέα τον ωκεανό: Είστε όλοι σας αρκετά πλούσιοι -είπε- ώστε να συγκεντρώσετε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να με βοηθήσετε να επιστρέψω στον Λευκό Οίκο.

Στο δείπνο υποσχέθηκε να ανατρέψει άμεσα δεκάδες περιβαλλοντικούς κανονισμούς του προέδρου Μπάιντεν και να σταματήσει τη θέσπιση νέων, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση της συνάντησης, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν μια ιδιωτική συζήτηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τραμπ είπε ότι το να δώσουν 1 δισεκατομμύριο δολάρια θα ήταν για εκείνους μια «καλή συμφωνία» λόγω της φορολογίας και των κανονισμών που θα αποφύγουν στη συνέχεια.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να τερματίσει αμέσως το πάγωμα στις άδειες για νέες εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) – μια προτεραιότητα για τα στελέχη, σύμφωνα με τρεις παρευρισκόμενους. «Θα το πάρετε την πρώτη ημέρα», είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με την ανάμνηση ενός παρευρισκόμενου.

Στα στελέχη που προσκλήθηκαν περιλαμβάνονταν ο Μάικ Σάμπελ, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Venture Global και ο Τζακ Φάσκο, διευθύνων σύμβουλος της Cheniere Energy, εταιρείες που θα είχαν άμεση ωφέλεια σε περίπτωση άρσης της απαγόρευσης εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Αλλοι συμμετέχοντες προέρχονταν από εταιρείες όπως η Chevron, η Continental Resources, η Exxon και η Occidental Petroleum, σύμφωνα με τη λίστα συμμετεχόντων που εξασφάλισε η Post.

«Περιμένετε μια άδεια για πέντε χρόνια – θα την πάρετε την πρώτη ημέρα», είπε ο Τραμπ στα στελέχη, σύμφωνα με αναφορές ανθρώπου που παραβρέθηκε στη συνάντηση.

Πηγή: Washington Post 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT