Ερντογάν προς Ε.Ε.: Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κλονίσει την πίστη στις ευρωπαϊκές αξίες»

Ερντογάν προς Ε.Ε.: Ο πόλεμος στη Γάζα «έχει κλονίσει την πίστη στις ευρωπαϊκές αξίες»

«Οσο οι κρίσεις, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι που αγγίζουν την Ευρώπη και την κοινή μας γεωγραφία παραμένουν ανεπίλυτοι, η αμφισβήτηση των αξιών αυτών δεν θα σταματήσει να εντείνεται», αναφέρει σε μήνυμά του με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από «ορισμένες χώρες και θεσμούς» από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα έχουν «κλονίσει την πίστη» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, σε μήνυμά του που διαβιβάσθηκε στην Ε.Ε. με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης.

«Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από ορισμένους ευρωπαϊκούς θεσμούς και χώρες» κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γάζα «έχουν κλονίσει την πίστη στις ευρωπαϊκές αξίες», γράφει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Οσο οι κρίσεις, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι που αγγίζουν την Ευρώπη και την κοινή μας γεωγραφία παραμένουν ανεπίλυτοι, η αμφισβήτηση των αξιών αυτών δεν θα σταματήσει να εντείνεται», επισημαίνει και προσθέτει πως «πολλά προβλήματα όπως οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, οι τρομοκρατικές ενέργειες, η παράτυπη μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή (…) απειλούν την τάξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Καταγγέλλοντας «την άνοδο της ισλαμοφοβίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας για τους πολίτες και τους μετανάστες που ζουν στην Ευρώπη», επιμένει για «την διακριτική μεταχείριση και τα εγκλήματα μίσους κατά της τουρκικής κοινότητας της Ευρώπης που έχουν γίνει συστηματικά», όπως υποστηρίζει.

Συμπληρώνει δε πως ήρθε ο καιρός για «να αναπτύξουν την συνεργασία τους σε όλους τους τομείς και στον τομέα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

«Απέναντι στις πολιτικές του αποκλεισμού προς την χώρα μας, η Τουρκία δεν θα απόσχει από την χρήση και την ανάπτυξη των ευκαιριών της και των στρατηγικών της ικανοτήτων», καταλήγει το μήνυμα του Ερντογάν.

Επισημαίνεται πως η Τουρκία είναι επισήμως υποψήφια προς ένταξη χώρα από το 1999, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει από το 2018.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT