Ουκρανία: Ο Βαλέρι Ζαλούζνι διορίσθηκε πρεσβευτής στο Λονδίνο

Ουκρανία: Ο Βαλέρι Ζαλούζνι διορίσθηκε πρεσβευτής στο Λονδίνο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε την Πέμπτη τον πρώην δημοφιλή αρχηγό του στρατού στην θέση του πρεσβευτή του Κιέβου στο Ηνωμένο Βασίλειο

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διόρισε την Πέμπτη τον πρώην δημοφιλή αρχηγό του στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι, που ηγήθηκε της ουκρανικής άμυνας τα πρώτα δύο χρόνια πολέμου, στην θέση του πρεσβευτή του Κιέβου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το διάταγμα δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας. Ο Ζαλούζνι νωρίτερα είχε ανακηρυχθεί «Ηρωας της Ουκρανίας».

Η Ουκρανία δεν είχε πρεσβευτή στο Λονδίνο από τον Ιούλιο του 2023, όταν ο Ζελέσνκι απέλυσε τον πρώην απεσταλμένο, Βαντίμ Πριστάικο, μετά από κριτική που είχε ασκήσει δημόσια.

Ο Ζαλούζνι είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ πολλών Ουκρανών για τον τρόπο που ηγήθηκε του στρατού τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 και για τον σχεδιασμό της αντεπίθεσης που συνέβαλε να απελευθερωθούν σημαντικά τμήματα εδάφους που είχε καταλάβει η Μόσχα.

Τον Φεβρουάριο αντικαταστάθηκε από τον διοικητή του στρατού ξηράς, Ολεξάντρ Σίρσκι, μετά τις υποχωρήσεις στο πεδίο της μάχης και την αποτυχία μιας ακόμη αντεπίθεσης να σπάσει τις ρωσικές γραμμές άμυνας.

Η απομάκρυνση του Ζαλούζνι ως αρχηγού του στρατού ήταν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μιας αναδιάταξης ανώτερων θέσεων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Επακολούθησαν εβδομάδες έντασης και εικασιών για πιθανές διαφωνίες μεταξύ του προέδρου και του ανώτατου διοικητή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT