Μια εβδομάδα γεμάτη «κενά αέρος» για την Boeing – Συνεχή περιστατικά με αεροσκάφη

Μια εβδομάδα γεμάτη «κενά αέρος» για την Boeing – Συνεχή περιστατικά με αεροσκάφη

Πληροφοριοδότης κατήγγειλε ότι είχε συνηθίσει να βρίσκει «από 50 έως 100, 200» ελαττώματα σε ατράκτους αεροσκαφών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα περιστατικά με αεροσκάφη της Boeing έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο μέσα σε μόλις λίγες μέρες, εντείνοντας τις ανησυχίες ασφαλείας. Την ίδια στιγμή πληροφοριοδότης κατήγγειλε ότι έβρισκε συχνά ελαττώματά στις ατράκτους αεροσκαφών της εταιρείας. 

«Ενα τρομερό ατύχημα αποφεύχθηκε οριακά στο διεθνές αεροδρόμιο Blaise Diagne του Ντακάρ», γράφει η ιστοσελίδα Seneplus της Σενεγάλης, περιγράφοντας πώς ένα Boeing 737-300 με προορισμό το Μπαμάκο βγήκε από τον διάδρομο κατά τη διάρκεια της απογείωσης τη νύχτα της 8ης προς 9η Μαΐου. 

Λίγη ώρα μετά το περιστατικό, το υπουργείο Υποδομών και Αεροπορικών Μεταφορών ανέφερε ότι 11 άτομα τραυματίστηκαν. Το αεροδρόμιο Blaise Diagne έκλεισε για λίγες ώρες και, αν και τα αίτια του περιστατικού δεν είναι ακόμη γνωστά, ξεκίνησε έρευνα.

Σήμερα, Πέμπτη ο μπροστινός τροχός ενός Boeing 737 της εταιρείας Corendon Airlines έσκασε κατά τη διάρκεια της προσγείωσης σε αεροδρόμιο της νότιας Τουρκίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν θύματα και οι 190 επιβάτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια. Η Corendon στη δική της ανακοίνωση ανέφερε ότι το αεροπλάνο σταμάτησε με ασφάλεια αφού έσκασε το ελαστικό.

Εχθές, Τετάρτη ένα εμπορικό αεροσκάφος της Boeing αναγκάστηκε να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη χωρίς μπροστινό σύστημα προσγείωσης. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας, κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Σε βίντεο του Guardian, το αεροσκάφος φαίνεται να προσκρούει με τη «μύτη» στο έδαφος ενώ βγαίνουν σπίθες και καπνός. Ο πιλότος αναγκάστηκε να απεγκλωβιστεί από το παράθυρο του πιλοτηρίου. 

Την ίδια ημέρα, οι επιβάτες μιας πτήσης της Air France-KLM προς το Σιάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών προσγειώθηκαν εκτάκτως σε αεροδρόμιο του Καναδά. «Μια μυρωδιά καμένου υπήρχε στην καμπίνα του Boeing 787-900», γράφει το Radio Canada. Οι 272 επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν τελικά στο διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

Καταγγελία για έως 200 ελαττώματα σε ατράκτους

Με τα ατυχήματα σε αεροσκάφη της Boeing να πυκνώνουν, πληροφοριοδότης κατήγγειλε σήμερα την ύπαρξη σοβαρών ελαττωμάτων σε ατράκτους αεροσκαφών της εταιρείας. 

Σε συνέντευξή του, ο Σαντιάγκο Παρέδες, πρώην εργαζόμενος της Spirit AeroSystems (υπεργολάβου της Boeing για το εξωτερικό κέλυφος των αεροσκαφών) ανέφερε ότι έφτασαν στο σημείο να του δώσουν παρατσούκλι επειδή επιβράδυνε την παραγωγή όταν προσπαθούσε να ελέγξει τις ανησυχίες ασφαλείας που είχε. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι είχε συνηθίσει να βρίσκει «από 50 έως 100, 200» ελαττώματα σε ατράκτους που επρόκειτο να αποσταλούν στην Boeing. «Εβρισκα πολλά λυγισμένα μέρη, μερικές φορές ακόμη και τμήματα που έλειπαν», πρόσθεσε.

«Ηθελαν απλώς να αποσταλεί το προϊόν. Δεν τους ένοιαζαν οι συνέπειες της αποστολής ατράκτων σε κακή κατάσταση. Επικεντρώνονταν στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού […] Αν οι αριθμοί ήταν καλοί, η κατάσταση των ατράκτων δεν είχε σημασία», τόνισε.

Η Spirit AeroSystems αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Παρέδες ενώ η Boeing έχει αρνηθεί να τους σχολιάσει. 

Με πληροφορίες από Courrier International, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT