Ουκρανία: Εκτακτα μέτρα για τους αρνητές της επιστράτευσης

Ουκρανία: Εκτακτα μέτρα για τους αρνητές της επιστράτευσης

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε νομοσχέδιο για την πάταξη της αποφυγής στράτευσης, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη διαθέσιμων στρατιωτών.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών αλλά δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιλαμβάνει την αύξηση των προστίμων για όποιον συλλαμβάνεται να προσπαθεί να αποφύγει την επιστράτευση και επιτρέπει στις αρχές να κρατούν τους παραβάτες της επιστράτευσης έως και τρεις ημέρες.

Έρχεται την ίδια εβδομάδα που το κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει σε ορισμένους καταδικασθέντες να καταταγούν στο στρατό και λίγες ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ νέος νόμος για την επιστράτευση, ο οποίος μειώνει το κατώτατο όριο ηλικίας για τους νεοσυλλέκτους.

Οι κινήσεις αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία στο Κίεβο και μεταξύ των συμμάχων του.

Ο πολύ μεγαλύτερος και καλύτερα εξοπλισμένος στρατός της Μόσχας σημειώνει μικρά αλλά σταθερά κέρδη στα ανατολικά και η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα να αναπληρώσει τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών καθώς και τον αριθμό των στρατιωτών που μπορεί να καλέσει.

Ο νέος νόμος, τον οποίο υπέγραψε ο Ζελένσκι, απαιτεί από όλους τους άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 60 ετών να ενημερώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία με τα κέντρα στρατολόγησης, σε μια προσπάθεια να γίνει ακριβέστερη εκτίμηση των διαθέσιμων πόρων.

Η κυβέρνηση μείωσε επίσης την ηλικία στρατιωτικής κινητοποίησης στα 25 από τα 27 έτη. Δεν υπάρχει επιστράτευση για τις γυναίκες που μπορούν να υπηρετήσουν εθελοντικά.

Στρατιωτικοί αναλυτές δήλωσαν ότι η Ουκρανία χρειάζεται εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους στρατιώτες φέτος για να μπορέσει να συγκρατήσει τις δυνάμεις της Μόσχας.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT